Svet
6188 ogledov

Nov predlog glede covidnega potrdila

Digitalno covid potrdilo Profimedia
Zavzemanje za enoten pristop znotraj unije.

Evropska komisija je danes v izogib zmedi v zimski turistični sezoni zaradi različnih pristopov članic EU glede poživitvenega odmerka predlagala standardno veljavnost covidnega potrdila o cepljenju proti covidu-19 za devet mesecev. Na ravni EU je sicer urejena le uporaba tega potrdila za potovanja. Gre za priporočilo, ne zakonodajni predlog.

To je odziv na očitno tveganje, da lahko različni pristopi članic zamajejo zaupanje v covidno potrdilo in s tem spodkopljejo eno štirih temeljnih svoboščin, prosto gibanje po uniji, je ob predstavitvi predloga izpostavil evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Pri predlogu devetih mesecev se upoštevajo usmeritve Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), naj se tretji oziroma poživitveni odmerek uporabi po šestih mesecih od prvega kroga cepljenja, saj se po pol leta učinek cepiva zmanjša. Poleg tega to omogoča dodatne tri mesece za ustrezno organiziranje nacionalnih cepilnih kampanj, so pojasnili v komisiji.

Kaj bi to pomenilo v praksi?

V skladu s predlogom imetniki covidnega potrdila o cepljenju tudi brez poživitvenega odmerka ne bi smeli imeti težav pri potovanju v uniji v devetih mesecih od prejetja omenjenega potrdila. Zanje torej ne bi smele veljati nikakršne dodatne omejitve pri potovanju, na primer zahteve po testih ali karanteni. Po devetih mesecih pa covidno potrdilo brez poživitvenega odmerka naj ne bi več veljalo.

Po veljavnih pravilih za potovanja po uniji za polno cepljene in prebolevnike ne sme biti omejitev. Je pa pravila sedaj treba prilagoditi in upoštevati tudi poživitveni odmerek. V času sprejemanja obstoječe zakonodaje namreč o tretjem odmerku še ni bilo govora.

Le za gibanje po uniji

V Evropski komisiji ob tem vseskozi poudarjajo, da je treba razlikovati med prostim gibanjem po uniji, ki je s covidnim potrdilom zagotovljeno na ravni EU, ter uporabo potrdila v druge namene, kar je urejeno na nacionalni ravni. Vsaka članica denimo sama odloči o uporabi potrdila za dostop do restavracij in koncertov.

Komisija se je za zdaj odločila za pravno nezavezujoče priporočilo, razmišlja pa tudi o možnosti sprememb zakonodaje - uredbe o covidnem potrdilu - z delegiranim aktom. Najprej želi videti, kakšen bo odziv članic na priporočilo. Namerava pa komisija po Reyndersovih navedbah predlagati tudi podaljšanje veljavne uredbe na čas po prihodnjem poletju.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 6
  • jozicamurn 19:26 28.november 2021.

    Prfuknjenizem brez primere, ne vem zakaj sem se kot prebolela šla 2x cepiti, to se sedaj sprašujem, to nima nobenega efekta očitno in smo na istem kot necepljeni. Na koncu nas bodo vse omejevali še s tretjim odmerkom in s ...prikaži več četrtim itd. in spet ne bomo mogli potovati, kljub temu, da smo opravili svojo DRŽAVLJANSKO DOLŽNOST.

  • pravičnik77 10:55 27.november 2021.

    čez 9 mesecev nacisti niti teoretično ne bodo mogli biti več v vladi, takrat bo narod bolj svoboden, kakšen butast ukrep bo pa tudi padel

  • flash 17:24 26.november 2021.

    Bojkotirajte vse kar lahko in kadar koli lahko !!! Naj se jim vse sesuje !!! Več nezadovoljnih , več bojo imeli problemov....Tudi cepljeni se vse bolj zavedajo, da jih izsiljujejo !!! Dresiranje je za živali ne za ljudi !!!