Svet
2481 ogledov

Nova definicija spolnega nasilja

Zloraba otrok Shutterstock
Zaostritev zakonodaje.

Grčija zaostruje kazenski zakonik; posilstvo je po novem definirano kot katerokoli spolno dejanje brez pristanka. S tem odgovarja na kritike, da je zdajšnji zakonik popustljiv do spolnih prestopnikov.

Do zdaj je zakonik v Grčiji sposilstvo definiral kot prisilno spolno dejanje, ki je sledilo nasilju ali grožnji "resne ali neposredne dejavnosti", kazen je znašala najmanj pet let zapora. Po novem kazen za posilstvo ali spolne prestopke znaša od pet do deset let zapora.  

Spremembe, menijo zagovorniki slednjih, zdaj žrtvam zmanjšujejo breme dokazovanja dejanja. Gre za del širše reforme kazenskega zakonika v Grčiji, ki zmanjšuje kazni za nekatera kazenska dejanja, po drugi strani pa sodiščem olajša delo, da obsojenec v resnici za svoje dejanje odgovarja v zaporu.

Amnesty International je pohvalila spremembe, češ da gre za "zgodovinsko zmago" žensk v Grčiji. "Spremenjeni zakonik končno priznava resnico, da je seks brez pristanka posilstvo in jasno kaže, da fizično nasilje ni neobhodno potrebno, da bi se zločin smatral kot posilstvo," je izpostavila Irini Gaitanu, aktivistka omenjene organizacije v Grčiji. Dodala je, da je Grčija šele deveta država v Evropi, ki je sprejela takšne spremembe v zakoniku.  

Sprememba zakonodaje predvideva tudi, da vse kazni zapora, ki so daljše od treh let, morajo obsojenci prestati v celoti.

Posilstvo Slovenija Vrhovno sodišče odločilo v primeru moškega, ki je zlorabil spečo znanko Zloraba otrok Pri nas Slovenija Spolno napadel več mladoletnic. To je njegova kazen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.