Svet
12960 ogledov

Nova, huda koronakriza, aktualni val najhujši

Profimedia
Čakajo nas peklenski dnevi, sporoča češki premier, madžarski pravi, da ima prav tako slabe novice.

"Imam samo slabe novice. Pred nami sta dva najtežja tedna od začetka pandemije koronavirusne bolezni 19," je državljanom v videu prek Facebooka sporočil predsednik madžarske vlade Viktor Orban. 

"Čakajo nas peklenski dnevi," je že včeraj državljanom sporočil češki premier Andrej Babiš. 

"Število okužb z novim koronavirusom narašča in bo še naraščalo zaradi novih mutacij virusa," je še dejal Orban.

Na Madžarskem so v zadnjih 24 urah potrdili 4385 novih okužb, kar je največ letos in kar potrjuje ocene, da je državo dosegel tretji val pandemije. Vodja kabineta premierja Viktorja Orbana Gergely Gulyas je že sporočil, da bo zato vlada zdajšnje omejitve podaljšala vsaj še do 15. marca.

V Bosni in Hercegovini so danes poročali o naglem porastu dnevnih okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 757 novih okužb, kar je skoraj dvakrat več, kot je bilo povprečje v zadnjih treh tednih. 

Češka najhuje prizadeta na svetu

Število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno bolnišnično nego, je na Češkem znova nevarno naraslo. Intenzivni oddelki so namreč polni in se bližajo robu zmogljivosti, je češko ministrstvo za zdravje sporočilo že pred dvema dnevoma. 

"Čakajo nas peklenski dnevi. Moramo poostriti ukrepe in preprečiti katastrofo," je medtem včeraj sporočil češki premier.

Češka je sicer država, ki je po številu novih okužb na 100.000 prebivalcev v minulih 14 dneh - ta incidenca se nevarno približuje 1000 - v pandemiji ne le najhuje prizadeta država v EU, ampak tudi na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP, sklicujoč se na lastne podatke. Medtem ko v prvem valu pandemije lani spomladi Češka ni bila med najhuje prizadetimi, se že vse od poletja bolj ali manj bori z zelo visokim številom okuženih in tudi umrlih. Od začetka pandemije so potrdili že več kot 1,16 milijona okužb in več kot 19.500 smrti.

"Na intenzivni negi nam bo kmalu zmanjkalo kapacitet," je opozoril namestnik ministra za zdravje Vladimir Černy. Kot je dejal, sedanjih standardov oskrbe na noben način ne morejo več ohranjati. Češka vlada bi morala zato po njegovih besedah zdaj uradno zaprositi sosednjo Nemčijo, da sprejme del bolnikov, predvsem tiste iz huje prizadetih zahodnih regij Češke.

Češki minister za zdravje Jan Blatny je bil sicer pred dvema tednoma tarča kritik, ker je zavrnil ponudbo same Nemčije, da Češki pomaga razbremeniti preobremenjeno bolnišnico v zahodnem mestu Cheb.

covid-19 koronavirus Slovenija Toliko primerov angleške različice potrjenih v Sloveniji

Zaradi novega seva 

Po številu smrti zaradi covida-19 Češkom prekaša le sosednja Slovaška, ki ima trenutno najvišjo smrtnost s povprečjem prejšnjega tedna 17,8 umrlih na milijon prebivalcev. 

Tako kot na Češkem je tudi v tej državi zdravstveni sistem pod velikim pritiskom zaradi novega vala epidemije, ki ga je, poudarjajo strokovnjaki, povzročil britanski sev novega koronavirusa. Na Slovaškem je bil ta potrjen pri 74 odstotkih dva tisoč analiziranih vzorcev.

Slovaška je sicer pred nekaj meseci uvedla velik projekt testiranja celotnega prebivalstva; testirali so dve tretjini populacije, kar pa očitno ni prineslo pričakovanega učinka pri premagovanju epidemije. 

V državi se pojavljajo prepričanja, da se podatki, ki so jih pridobili s testiranjem, niso uporabili pravilno, predvsem, da bi spremljali kontakte okužemnih, prav tako menijo, da se daje prevelik poudarek na antigenskemu testiranju namesto, da bi uporabili zaneslivejše, čeprav dražje, PCR testiranje. 

Evropska komisija je že odobrila pomoč zdravstvenih ekip za Slovaško, da bi tako zagotovila pravilno zdravljenje obolelih s covidom-19 na intenzivni negi.

seja DZ Janez Janša Slovenija Janša: "Dejstvo je, da je pred nami tretji val"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • mirror 19:39 25.februar 2021.

    Pri nas levičarji trdijo, da ima Slovenija najslabšo situacijo z okužbo. Tu zgoraj berem, da je drugod veliko huje. Razumem pa levico, da žalujejo za brezupnico.

  • mamax 19:21 25.februar 2021.

    Aha, ste prasci dobili ukaz iz vrha kupa gnoja, kajne. Narod potlačit do konca, brez milosti. Ampak ne bo šlo, prasci globalistični. Niti 3. val vam ne bo pomagal. Na koncu boste pocrkali sami in to na zelo "nagravžen" način.

  • mamax 10:53 25.februar 2021.

    Fuck...off za vse corona fašiste