Svet
266 ogledov

Nova kriza v Italiji

Giuseppe Conte
1/2
Italijanski premier Giuseppe Conte bo danes v senatu spregovoril o vladni krizi, ki jo je sprožil vodja koalicijske Lige, notranji minister Matteo Salvini.

Ta je napovedal, da bo njegova stranka prisluhnila Conteju in ga podprla, če jih bo prepričal. Sledilo bi lahko glasovanje o nezaupnici premierju, lahko pa premier sam ponudi odstop.

Salvini je pred dvema tednoma z vložitvijo nezaupnice Conteju dejansko končal koalicijsko sodelovanje z Gibanjem pet zvezd. 14-mesečno sodelovanje so zaznamovala številna nesoglasja med strankama. Odločilen je bil spor glede gradnje hitre železniške proge med Torinom in Lyonom, ki ji gibanje nasprotuje, Liga pa podpira.

Cilj notranjega ministra so predčasne volitve do konca oktobra. Prizadeval si je, da bi o nezaupnici premierju glasovali že pretekli teden, a sta gibanje in opozicijska Demokratska stranka (PD) to preprečila.

Namesto tega sta ti dve stranki podprli predlog, v skladu s katerim bo premier danes ob 15. uri v senatu spregovoril o politični krizi. Nato bodo odprte različne možnosti. Parlament bi lahko glasoval o nezaupnici ali pa bi premier predsedniku države Sergiu Mattarelli ponudil odstop. S tem bi odprl pot morebitnim predčasnim volitvam ali prehodni vladi.

Salvini je povedal, da bo Liga prisluhnila Conteju in ga podprla, če jih bo prepričal. V nasprotnem primeru je napovedal proteste svojih podpornikov po vsej Italiji.

Končno besedo bo imel v vsakem primeru Mattarella. Preden bi razpisal predčasne parlamentarne volitve, bi lahko preučil, ali obstaja v parlamentu kakšna druga večina.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.