Svet
12 ogledov

Nova pravila FBI

Direktor ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI Robert Mueller. Žurnal24 main
Pravosodni minister in direktor ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI sta izdala nova pravila za delovanje FBI. FBI je tako zdaj hkrati policijska in tudi obveščevalna agencija.

Nova pravila so bila v izdelavi več mesecev, a čeprav so jih sestavili v sodelovanju s kongresom in skupinami za zaščito človekovih ter državljanskih pravic, njihova objava ni minila brez kritik. Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) je sporočila, da pravila dovoljujejo uporabo rasnega in etičnega izvora ljudi pri odpiranju preiskave brez utemeljenega suma o kaznivem dejanju.

 

Nova pravila

Pravila opredeljujejo razne vidike dejavnosti FBI: kdaj in kako lahko zaslišijo priče, uporabljajo informante, prisluškujejo in drugače nadzirajo ljudi.

Nova pravila je sicer kritiziral tudi predsednik senatnega odbora za pravosodje demokrat iz Vermonta Patrick Leahy, ki je dejal, da si Američani zaslužijo FBI, ki bo učinkovit, vendar ne bo ogrožal njihovih pravic in zasebnosti. FBI po njegovem mnenju z novimi pravili dobiva široka pooblastila za izvajanje nadzora in vsiljive preiskovalne tehnike brez dokaza o kršitvah in odobritve nadzornikov FBI.

A Mukasey in Mueller sta sporočila, da bodo nova pravila FBI omogočila boljšo zaščito pred novimi terorističnimi napadi. FBI bi naj z njimi postala bolj sposobna in prilagodljiva pri opravljanju svojega dela. Mukasey je tudi dejal, da bodo lahko z novimi pravili, ki so bolj skladna in enostavna, lovili teroriste z isto učinkovitostjo kot običajne kriminalce.

ACLU in druge organizacije najbolj moti določilo, da lahko FBI sproži tako imenovane ocene groženj, torej začne preiskovati posameznike brez dokazov o kršitvah.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.