Svet
13938 ogledov

Nova pravila v hrvaškem mestu: Tujce čaka vstopnina, za domačine zastonj

Zadar Profimedia
Meščane Zadra je presenetila uvedba vstopnine v katedralo, ki ima zdaj novo "atrakcijo" - blagajno.

Če spadate med večino Slovencev, ki poletne počitnice preživljajo na Hrvaškem, se boste morali sprijazniti, da bo letos treba globlje seči v žep.

Split Hrvaška Svet Dvignili cene, zdaj se pritožujejo, da termini preko Bookinga niso zapolnjeni

Iz obmorskega dalmatinskega mesta Zadar na primer prihaja novica o vstopnini, v višini treh evrov, ki jo boste morali po novem odšteti, če si želite ogledati njihovo katedralo. Po navedbah Jutarnjega lista, je bilo treba vstopnino za na zvonik plačati že prej, vendar od letos po novi ceni (tri evre namesto dosedanjih dveh). Obiskovalci katedrale obenem morajo odšteti tudi pol evra, če želijo prižgati svečo.

"Je pa mnoge Zadrčane presenetila uvedba vstopnine v samo katedralo, ki ima zdaj novo "atrakcijo" - blagajno. Namreč, na desni strani vhoda stoji miza z "uslužbencem", ki zaračunava vstop v cerkev po izobešenem ceniku. Za domačine, verujoče in neverujoče je vstop prost, za tujce, verujoče in neverujoče pa je cena ogleda oziroma molitve znotraj romanske bazilike tri evre," piše Jutarnji list. 

Vstop ni brezplačen niti v nekaterih drugih znamenitih katedralah na Hrvaškem z izjemo dubrovniške, vendar pa v njih veljajo enaka pravila tako za domače kot za tuje obiskovalce. 

Splitska katedrala ima kar pet različnih vstopnic za turiste, ki vključujejo obiske treh do petih krajev, in sicer ogled katedrale, kripte, krstilnice, zakladnice in zvonika. Cene za obisk  cesarsko-škofovskega središča se gibljejo od devet do 15 evrov, če želi turist obiskati le stolnico, bo moral za to nameniti pet evrov.

Tudi obisk katedrale Šibenik, ki je uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, je treba plačati. Za ogled cerkve, tudi srednjeveške palače, ki se razprostira v štirih nadstropjih, zaračunajo vstopnino v vrednosti pet evrov za odrasle, še piše Jutarnji list.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1