Svet
24355 ogledov

Nova raziskava glede mask podala te odgovore

Potovanja in covid-19 Profimedia
Države, v katerih ljudje dosledno uporabljajo maske, imajo do stokrat manjšo umrljivost.

Nova raziskava, v kateri so analizirali podatki o smrtnosti zaradi novega koronavirusa, je dokazala, da so države, ki so uvedle obvezno uporabo mask že v začetni fazi epidemije ali kjer so ljudje samoiniciativno osvojili to prakso ali jo imeli že od prej (kot nekatere azijske države), imele stopnjo umrljivosti tudi do stokrat manjšo od tistih, kjer uporaba mask ni bila tako množična. 

"Pregledali smo podatke iz 198 držav širom sveta in smrtnost zaradi novega koronavirusa. Potrdili smo, da so države, v katerih so z uporabo mask začeli zgodaj, še preden je epidemija imela možnost razširiti se v njihovi državi, imele veliko nižjo smrtnost," je pojasnil glavni avtor študije Christopher Leffler, zdravnik in profesor z Virginia Commonwealth University. 

Zdravnik navaja Japonsko, Južno Korejo, Tajvan, Hong Kong, Makao, Vietnam in Tajsko, kjer so število smrti glede na število prebivalstva zadržali zelo nizko. Za portal Global News je med drugim izpostavil, da so razlike med državami, kjer so ljudje množično uporabljali maske in tistimi, ki jih niso, ogromne. Stopnja umrljivosti je v primeru prvih na začetku epidemije v njihovih državah rasla za osem odstotkov na teden, v drugih pa kar za 54 odstotkov. 

Študija še ni prestala strokovne recenzije, a omenjeni zdravnik pri tem dodaja, da so tudi nekatere poprejšnje raziskave pokazale, da imajo zaščitne maske velik vpliv pri preprečevanju prenosa novega koronavirusa. 

Novi koronavirus Covid-19 Svet Slabi podatki za Srbijo, BiH in Severno Makedonijo

Primer Tajske

Ena od držav, ki jih izpostavljajo v študijah glede uporabe zaščitnih mask pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa je Tajska, ki se je ob začetku pandemije zdela kot posebno ranljiva. Gre za priljubljeno destinacijo za kitajske turiste, ob začetku pandemije je v tej državi letovalo na tisoče Kitajcev, tudi iz Wuhana, izvora pandemije. 

Ne glede na to ima Tajska z 69 milijoni prebivalcev do današnjega dne le 3158 potrjenih primerov okužb in 58 smrti. Število umrlih zaradi covida-19 na milijon prebivalcev je na Tajskem 0,8. V ZDA 376, na Švedskem 516, v Veliki Britaniji 635, v Belgiji 839. Tajvan ima le sedem smrti oziroma 0,3 na milijon prebivalcev. 

Koronavirus maska Osveženo Svet Izredno črne napovedi strokovnjakov za Hrvaško

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Fucky 00:05 27.junij 2020.

    Kvaliteta maske ni tako pomembna. Pomembno je, da nosijo masko vsi. Predvsem pa okuženi!!! Tako je zaščita 100%. Če nosi masko pri stiku z okuženim samo neokuženi, zaščita ni več 100%. Pa četudi nosi masko FFP3. To bo še posebaj ...prikaži več važno jeseni, ko bo drugi val in bo umrljivost 100 krat večja kot pri prvem valu. COVID-19 je v vseh pogledih enak španski gripi.

  • mph 10:35 26.junij 2020.

    Trumpovci, tudi na teh forumih, seveda bolje vejo kot vse analize. :-) Če si Trump v glavi, ti ni pomoči. Kot pravijo, če si mrtev, ne trpiš, ne veš, da si umrl, ... trpijo drugi. No, podobno je, če si zabit.

  • sam1 08:56 26.junij 2020.

    Pri nas to ni možno,ko pa so nam nabavili maske le za optično zaščito......