Svet
5809 ogledov

Nova tehnologija daje dolgoročno napoved

Sonce Profimedias
Vremenski strokovnjaki s pomočjo nove tehnologije napovedujejo vremensko dogajanje do leta 2022.

S pomočjo nove tehnologije vremenski strokovnjaki za omenjeno obdobje napovedujejo neobičajno toplo vreme z veliko večjo verjetnostjo ekstremnih temperatur.

"Velika je verjetnost, da bo v prihodnih petih letih vsako leto vreme veliko toplejše, kot je dolgoletno povprečje," kaže študija britanskih in nizozemskih strokovnjakov, ki so jo objavili v strokovnem časopisu Nature Communications.

Raziskava je podala rezultate, da bo trend toplega vremena z ekstremnimi vročinskimi valovi še okrepil trenutne dolgoročne napovedi glede globalnega segrevanja.

Strokovnjaki v študiji pojasnjujejo, da so razvili statistični model, ki omogoča zanesljiva predvidevanja povprečnih temperatur zraka in površine morja. V ozir jemlje tudi zunanje dejavnike, ki vplivajo na povprečne temperature na kopnem, kot so toplogredni plini, po drugi strani pa tudi naravna nihanja, ki jih je težje predvideti.

vročina Vreme Slovenija Tako bo do prihodnjega četrtka Vročina Opozorila Svet Kritična točka je tu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 19:29 15.avgust 2018.

    Za letos ste napovedali sušo in več vtočinskih valov pa je bil do sedaj zgolj eden zmeren vročinski val dežja pa ravno dovolj prej preveč kot premalo!! Ta napoved je pričćakovana saj ne veste drugega kot strašiti ljudi in jim ...prikaži večm zaračunavati razne okoljske takse!! Denar pa potem ne gre v okolje ampak preprosto PONIKNE v žepih ljudi,ki so blizo oblastm,ki jim krije hrbet!!

  • mihatirs 12:57 15.avgust 2018.

    še za 2 dni naprej ne znajo zadet a bo sonce al dež...pa bodo za 4 leta naprej napovedoval...pfff...tako študijo jz sam nardim v 15minutah...

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 12:35 15.avgust 2018.

    Me res zanima, če so vzeli v obzir šibenje zemeljskega magnetnega polja, zaradi katerega je Zemlja mnogo manj zaščitena kot v preteklosti. Pa če so v obzir vzeli tudi aluminizacijo atmosfere (uradno v namen ohlajanja ozračja, čeprav deluje ravno nasprotno :( ).