Svet
6506 ogledov

Kritična točka je tu

Vročina EPA
Najnovejša objavljena študija vzbuja doslej največje skrbi.

Tudi če človeštvu uspe zmanjšati izpuste toplogrednih plinov, kot je to predvideno v Pariškem sporazumu, bi se vsa prizadevanja utegnila izjaloviti; planet se pod določenimi pogoji, v smeri katerih se gibamo, lahko spremeni v steklenjak, potrjujejo rezultati najnovejše študije, objavljene v ponedeljek.

Pri takšnem scenariju bi bila povprečna temperatura na Zemlji štiri ali pet stopinj višja v primerjavi s predindustrijskim obdobjem, kar bi bilo precej več, kot je eden izmed ciljev Pariškega sporazuma. Ta predvideva največ dve stopinji višje temperature, je navedeno v študiji, ki jo objavlja Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Emisije toplogrednih plinov so že povzročile porast povprečnih temperatur na Zemlji za eno stopinjo Celzija, kar povečuje tudi verjetnost in stopnjo moči letnih vročinskih valov, suše in nevihtnih obdobij.

Kebnekaise Neverjetno Svet "Grozno, česa takšnega še nisem doživela"

Znanstveniki opisujejo deset sestavov planeta, ki so danes nevtralni ali delujejo blagodejno, v prihodnosti pa bi lahko bili usodni, utegnili bi povzročati večje izpuste ogljukovega dioksida in metana vatmosfero kot vse človeške aktivnosti skupaj.

Gre za procese, ki vključujejo taljenje permafrosta, trajno zamrznjenih tal, izgubo metanskih hidratov z dna oceana, izgubo arktičnega morskega leda. Vsi ti procesi so povezani s temperaturami, nad katerimi bo izpust teh plinov neizogiben.

Porast povprečne temperature na Zemlji za tri stopinje Celzija bi na koncu lahko pomenila smrtno obsodbo za 40 odstotkov amazonskega pragozda, je ravno tako izpostavljeno v študiji, ki sicer ne vključuje možnosti obsežnih požarov; ti bi lahko še pospešili povsem drugačno podobo Zemlje, v atmosferi bi lahzko zaradi tega končale milijone ton CO2.

"Vsi tovrstni dogodki skupaj bi lahko povzročili, da bi Zemlja začela funkcionirati popolnoma na drugačen način," izpostavlja Hans Joachim Schellnhuber, soavtor študije. Že pred objavo te je opozarjal, da v kolikor se Zemlja segreje za štiri do pet stopinj Celzija, ne bo mogla prenesti preživetja več kot milijarde ljudi.

Nevihtni oblaki Kako?! Svet Najprej vročina, sledi pa ... sneg? Megla Ohladilo se bo Slovenija Poletje se približuje svojemu koncu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar praufo
    praufo 16:43 09.avgust 2018.

    v trgovinah pač mora bit klima, tam je še zaživet

  • Avatar praufo
    praufo 16:40 09.avgust 2018.

    skuhali se bmoo. ampak pozimi pa -20, štasla