Svet
14611 ogledov

Nove okužbe, še en slab dan na Hrvaškem, tudi v Istri

Hrvaška obala Profimedia
V Zagrebu so včeraj odkrili 26 novih okužb, v Splitsko-dalmatinski županiji 13, v Istri pa sedem novih primerov, kažejo podatki, ki so jih doslej sporočili županijski štabi civilne zaščite.

Na Hrvaškem so včeraj s 1136 testi potrdili 81 novih primerov okužb s covidom-19. Aktivno okuženih je 1032 oseb, kar pomeni, da je kazalnik na sto tisoč prebivalcev 25,3. V bolnišnicah je 139 bolnikov, od tega devet na respiratorju. 

Današnje število novih primerov je nekoliko nižje kot prejšnja dneva, ko je število novih primerov preseglo sto, hkrati pa ne obeta izboljšanja kazalnika aktivnih okužb. 

V Istri so s 141 testi odkrili sedem novih primerov. Štiri osebe, pri katerih so potrdili okužbo, so bile že pred tem v samoizolaciji, dve sta bili v tesnem stiku z okuženim, za seno osebo še poteka epidemiološka raziskava. V samoizolaciji je še 297 oseb.

Istra je trenutno najbolj nevarna obalna županija, saj je presegla mejo 40 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev, če bi bila država, bi jo uvrstili na rdeči seznam. Je pa današnji rezultat nekoliko nižji od prejšnih dni, ko so odkrili 11 oziroma 19 novih okužb.

V Primorsko-goranski županiji že drugi dan zapored niso potrdili nobene nove okužbe, aktivnih okužb je še 35. Tudi Zadrska županija danes nima novih primerov, aktivnih je še 47 primerov.

V Splitsko-dalmatinski županiji je 13 novih okužb, od tega osem iz Splita, dve iz Sinja, po ena pa iz Solina, Gradca in Hrvaca. Štirje novi primeru so kontakti predhodno obolelih, kako se jih je okužilo devet, pa epidemiologi še preučujejo. V samoizolaciji je 449 oseb.

V Šibeniško-kninski županiji so odkrili štiri nove primere, a so opravili le 20 testov. Novi primeri niso bili odkriti na obali, dva sta iz Knina, dva pa iz kraja Kistanje. Aktivno okuženih je še 24 oseb. V samoizolaciji je 139 oseb, od tega jih je bilo 118 v stikih z okuženimi, 21 pa jih je na Hrvaško prišlo iz tretjih držav.

Na področju Ličko-senjske županije od danes ni več aktivno okuženih, v samoizolaciji je še 29 oseb.

V Virovitiško-podravski županiji ni novih primerov, prav tako ne v Brodsko-posavski, v Osiješko-baranjski so odkrili štiri nove primere, v samoizolaciji je še 408 oseb.

Precej slabe so razmere v Vukovarsko-sremski županiji, kjer so odkrili 35 novih primerov, opravili pa so vsega 103 teste, par pomeni, da je bila tretjina pozitivnih.

Zelo drastične ukrepe so sprejeli v Bjelovarju, kjer so imeli v preteklih dneh po enega ali dva okužena, a so se epidemiologi odločili, da v samoizolacijo pošljejo več kot sto ljudi. Nekateri zato ocenjujejo, da bi lahko šlo za novo žarišče.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • roscha 21:43 24.julij 2020.

    Peesda kaj me briga. Republika srpska zadnjič ni imela niti enega! A je bla novica? NE. Ok testiral niso v resnici ampak debili tle gor bi lahko naposali Federacija BIh v Kurtzu Republika najbol. IDIOTI

  • andrej084 17:34 24.julij 2020.

    Se bo Kacin kaj javil???

  • Guy_Fawkes 15:59 24.julij 2020.

    Dragi novinarji Slovenije! Hrvati so danes spet manipulirali s tevilkami!Tisto kar so zupanije njihove javile je rezultiralo s stevilko 98 danes okuzenih. Capak in company pa so javili da je stevilo danes kao samo 81! Ah Hrvati Hrvati....resno vam tole ...prikaži večole rabi motanje s stevilkami? In to samo zato,da boste lahko rekli,da imate dobro sezono?? Evropa cela se vam smeje ze!