Svet
143787 ogledov

Preobrat na Hrvaški obali, Istra je rdeča in epidemiološko nevarno območje

Hrvaška obala
1/2
Profimedia
Na hrvaški obali je v desetih dneh prišlo do preobrata, Istra, ki je bila povsem zelena, je presegla kritično mejo 40 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev in je postala epidemiološko nevarno okolje. Če bi bila država, bi jo Slovenija uvrstila na rdeči seznam, kar pomeni obvezno 14-dnevno karanteno po vrnitvi.

V Istri je trenutno 46 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev, včeraj so sporočili, da so našli 11 novih, dan prej 19. V samoizolaciji so 302 osebe. Trije novi primer v Istri so tesni stiki že prej potrjeno pozitivnih oseb, štirje primeri so uvoženi, za štiri je epidemiološka obdelava še v teku .

Pristojni mirijo, da med turisti skoraj ni okužb, kar jih je bilo potrjenih, pa so se v 90 odsttkih okužili doma in so okuženi že prišli na Hrvaško. "Danes imamo med okuženimi enega Švicarja, ne vemo, ali je prišel okužen ali se je okužil pri nas. Od začetka epidemije je bilo vsega skupaj le okrog 20 okuženih turistov, 90 odstotkov jih je že prišlo okuženih in se niso okužili na Hrvaškem," je v sredo povedal šef hrvaškega NIJZ Krunoslav Capak.

Ponovno je epidemiološko varna Primorsko-goranska županija (Reka, Krk, Cres, Lošinj, Opatija, Crikvenica, Novi Vinodolski), ki je prejšnji teden presegla mejo desetih aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev.

Bistveno boljše kot pred desetimi dnevi so tudi razmere v Ličko-senjski županiji, kjer praktično ni več aktivnih primerov. Izboljšale so se tudi razmere v Šibeniško-kninski županiji, ki ima le še 15 aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev, sicer pa kazalnik v južnih obalnih županijah znaša od 20,6 do 25,4. Za primerjavo, v Sloveniji je ta kazalnik 12,3.

V Zadrski županiji so včeraj poročali o enem novem primeru, gre ga mlajšega moškega iz Zadra, kjer se je gibal in s kom je bil v stiku, še preverjajo. Testirali so 111 oseb, v samoizolaciji je 237 oseb.

Skupaj je v Zadrski županiji 55 aktivnih primerov, od tega 35 v Zadru, štirje v Bibinjah, na Pagu, v Sukošanu in v Pakoštanah po trije, na Viru in v Svetem Filipu in Jakobu po dva, na področju Biograda, Benkovca in Starigrada pa po ena oseba.

Potem ko so v Osijeku in v Zagrebu razmere spravili pod nadzor, pa je ogromno žarišče Vukovarsko-sremska županija, ker imajo kar 138 aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev.

Kakšen je bil zemljevid pred desetimi dnevi, si lahko ogledate spodaj. 

Na Hrvaškem so včeraj objavili, da so dan prej potrdili kar 104 nove okužbe, kar je znova eden najslabših rezultatov od začetka epidemije. Le štirikrat je število novih okužb preseglo sto, vsi primeri so bili v zadnjih dveh tednih.

Hrvaška ima tako že 27,3 aktivne okužbe na sto tisoč prebivalcev, s takimi dnevnimi rezultati pa bo števila še naraščala.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 20
  • lotus 17:21 24.julij 2020.

    Zaprite se kot miši in čakajte božji blagoslov, naj mi negdo pove kako je lahko Italija in Španija bolj varna od Hrvaške in Slovenije, gdo tu koga ima za idiota

  • Blaz 16:50 24.julij 2020.

    Ja sedaj ko Hr potrebuje denar od turizma je korona zelo prijazna.. pa tudi nic vec ne vidim da bi bili zdravstveni delavci utrujeni in preobremenjeni kot so bili na zacetku korone..

  • pravičnik77 15:37 24.julij 2020.

    kolk rdeča (pa ne politično) pa je slovenska obala... baje je tam največ prebivalcev Slovenije ob morju..