Svet
4086 ogledov

Zato so Hrvaško uvrstili na oranžni seznam

Hrvaška obala Profimedia
Nizozemci pravijo, da so Hrvati sami krivi, da so pristali na oranžnem seznamu.

Nizozemska je pred dnevi Hrvaško uvrstila na oranžni seznam držav, za katere je po prihodu domov močno priporočena karantena. Nizozemci zato množično odpovedujejo dopust na Hrvaškem.

A na oranžnem seznamu denimo ni Portugalske, kjer so epidemiološki podatki bistveno slabši. Slovenija ima Portugalsko na rdečem seznamu. 

Nizozemski portal NOS je že pred tem prejel pismo bralke, ki je na dopustu v Istri in se čudi, zakaj se opozoril ne izdaja za posamezne regije, ampak za celotno državo. Spomnimo, na Hrvaškem je najhuje na severovzhodu, ne pa na obali. Vlada je pojasnila, da Hrvaška ne daje potrebnih podatkov, tako da je mogoče izdati le opozorilo za celotno državo.

"Danes imamo med okuženimi enega Švicarja, ne vemo, ali je prišel okužen ali se je okužil pri nas. Od začetka epidemije je bilo vsega skupaj le okrog 20 okuženih turistov, 90 odstotkov jih je že prišlo okuženih in se niso okužili na Hrvaškem," je včeraj povedal šef hrvaškega NIJZ Krunoslav Capak.

Nizozemski inštitut za javno zdravje podatke pridobiva od Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni. »Hrvaška je razdeljena samo na dve regiji, bolj podrobni podatki niso na voljo. Razlike med tema dvema regijama pa niso velike. Vprašati morate Hrvaško, zakaj pošilja tako malo podatkov,« je pojasnila predstavnica inštituta.

Portugalska je poslala regionalne podatke in zato ni končala na oranžni listi.

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve je v diplomatski akciji, da bi Nizozemcem pojasnili, da ja Hrvaška varna destinacija za oddih.

Podatke po županijah Hrvaška sicer redno objavlja, redno jih objavljamo tudi na našem portalu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Snežinko 12:28 23.julij 2020.

    Z obzirom, da je v veliko primerih na hrvaškem covid test plačljiv (1500 kun) se ve, kako "resnični" so uradni podatki o okuženih... vzemite 2x ali x3, bo bolj realno.

  • alen009 08:32 23.julij 2020.

    Hrvatom verjeti ni, to so dokazali in še dokazujejo. Nizozemska je edino pravilno ravnala. Enako bi morali naši Janezi, žal so Janezi brez jajčk, kje so šele jajca. Kako fantastičen dan je danes.