Svet
69026 ogledov

Tragedija pri Mljetu: Starejša hči Slovencev se je bala morja

reševalna ladja Profimedia
Pristojni predvidevajo, da je zaradi močnega vetra prišel večji val in ladjo prevrnil. Uradni vzroki nesreče, v kateri so bili udeleženi tudi štirje Slovenci, bodo znani v prihodnjih dneh.

Včeraj popoldne okrog 15. ure je v morju blizu otočka Glavat, ki se med Lastovom in Mljetom, prišlo do pomorske nesreče. Na turističnem plovilu je bilo v trenutku nesreče deset oseb, od tega štirje Slovenci. Skiperju reševalci žal niso mogli pomagati. Hrvaški Jutarnji list je obiskal slovenske turiste, ki so preživeli nesrečo na izletniške ladje Kaća, v kateri je umrl kapitan Vlatko Peko, ki je potnikom pomagal do zadnjega trenutka.

Morje je bilo ob izplutju mirno

Po ogledu nacionalnega parka Mljet in vkrcanju na devet metrov dolgo ladjo pred hotelom Odisej v Pomeni se je devet potnikov, francoskih in slovenskih turistov, odpravilo nazaj proti Pelješcu.

Morje je bilo včeraj skoraj idealno in nič ni napovedovalo tragedije, ki se je zgodila kmalu po izplutju pri otočku Glavat. Ladja se je ob velikih valovih zaradi močne tramontane prevrnila, vseh devet potnikov pa je bilo rešenih zaradi prisebnosti kapitana in Maria Orlandinija iz potapljaškega centra Aquatica Mljet.

Starša slovenske družine sta v trenutku, ko so do njih prišli novinarji, dajala izjavo policijskima inšpektorjema PU Dubrovniško-neretvanske županije, zatem pa sta odšla v stanovanje brez dodatnih izjav. Domačini so dejali, da je bil čoln varen za plovbo, lastnik in 54-letni skiper pa z veliko izkušnjami. Kot so še dodali, naj bi se starejša hči družine iz Celja bala morja.

Bočni val prevrnil ladjo, potniki plavali do bližnjega otočka

Domačini so še povedali, da je prvi močan val udaril v bok, pri tem jo je zaneslo. Velika lesena škatla v potniškem prostoru naj bi zdrsnila in gospe iz Slovenije stisnila noge. Na pomoč ji je priskočil mož, a je v tistem trenutku ladjo zadel še bočni val, ki jo je odnesel in prevrnil. Potniki so padli v morje, nekateri skozi okna, drugi pa so skočili čez ograjo. Ob takšnih trenutkih v morje padejo varnostni pasovi, opremljeni s piščalkami, ki so jih potniki uspeli natakniti, da so ostali na površju.

Po poročanju Dubrovniškega dnevnika je bil eden od vzrokov za prevračanje močan maestral, ki je pihal ves dan. Ta veter je pogost povzročitelj materialne škode na plovilih, le redko pa jih med plovbo potopi, saj takrat izpluje manj plovil.

Ko se je čoln obrnil na glavo, so opazili lastnika in poveljnika z okrvavljeno glavo. Skiper je nato preveril, ali so vsi v redu in dejal, zaplavajo proti bližnjemu otočku Glavat. Mlad par iz Francije je z otrokom zaplaval proti otoku, medtem ko je starejša hči slovenske družine v strahu začela klicati na pomoč, njena mama pa zaradi poškodbe noge ni mogla nemudoma zaplavati. Skiper se je uspel povzpeti na kobilico Kaće in spodbujal potnike, da so plavali in zdržali sto metro do obale. Oče slovenske družine je povabil ženo in hčerko k plavanju, a ko je pogledal proti čolnu, kapitana ni bilo več na njem.

Razburkano morje Hrvaška Svet Štiri Slovence rešili, v morju žal eno truplo

Skiperja našel prijatelj, ki je prišel po pomoč

Mimo razbitin sta pluli še dve izletniški ladji. Na Mljetu se v teh dneh zadržuje tudi arheološko-potapljaška ekipa, katere člani so priskočili na pomoč, tudi pri prevajanju iz francoščine. ''Ko smo prispeli, sem v morju videl brodolomce, ki so plavali proti Glavatu. Povedali so mi, da pogrešajo še enega. Obplul sem otoček, naletel na ladjo z narobe obrnjenim trupom in zagledal truplo kapitana, s katerim sva prijatelja že 20 let,'' je dejal Anton Divić.

Med brodolomci so bili petletni otrok in dve najstnici, skupaj devet potnikov. Slovenca, oče in mati 15- in 17-letnice, ki se ji je modrica na čelu pojavila šele na Pelješcu, ter dva zakonska para iz Francije, od katerih je eden imel petletnega otroka, sta bila v hudem šoku. Vsi so takoj prejeli zdravniško pomoč.

Zvonimir Cetinić iz Lučke kapetanije Dubrovnik je za HRT dejal, da je težko zatrditi, ali stabilnost čolna ni bila optimalna.''Vremenske razmere v Mljetskem kanalu, zlasti popoldne, ko se veter okrepi, so lahko slabe. Ko se je čoln znašel v tistem trenutku, predvidevamo, da je prišel večji val in ga nenadoma obrnil ter prevrnil,'' je dejal Cetinić. Uradni vzroki včerajšnje pomorske nesreče še niso znani, preiskavo pa izvaja dubrovniška luška uprava v sodelovanju z dubrovniško policijo. Zvonimir Cetinić je povedal, da naj bi bili rezultati preiskave na voljo v nekaj dneh, najkasneje v tednih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • dare326 21:28 12.julij 2022.

    Te dni po orkanski burji prejšnjih dni piha v Pelješkem in Mljetskem kanalu zelo močen maestral, ki preden usahne, močno ojača proti koncu. Težko je oceniti, kaj bo v sredi kanala.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 13:59 12.julij 2022.

    Kako je lahko izkušenega mornarja preseneti, praktično blizu obale, en prakrično malo močnejši val v bok in prekucne ladijco. Pa jebeliš, saj ni bil to nek čolniček za napihnit.

  • Ender3 13:17 12.julij 2022.

    Bilo kuda, slovenca ima svuda..Narod je odvisen od sosednjega morja. Jeseni pa jok in stok, ker se morja ne da vzeti, na zalogo.