Svet
2393 ogledov

Nove razkrite zlorabe znotraj Cerkve. Na tisoče zlorabljenih otrok

Cerkev Epa
Skupno število žrtev bi lahko bilo višje od devet tisoč.

Neodvisna raziskava, ki jo je leta 2020 naročila nemška protestanska cerkev (EKD), je razkrila številne primere zlorab mladoletnih oseb znotraj različnih cerkva protestantskih denominacij v Nemčiji, poročajo tuje tiskovne agencije. 

Avtorji raziskave so svojo oceno o več kot devet tisoč zlorabah pridobili iz 2225 zabeleženih primerov kršitev in identificirali več kot 1200 potencialnih storilcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Njihove ugotovitve temeljijo na podatkih deželnih cerkvenih združenj ter dobrodelne in socialne službe EKD.

Eden od avtorjev študije Martin Wazlawik je danes povedal, da je ocena o 9355 potencialnih mladoletnih žrtvah le "vrh vrha ledene gore". Avtorji sicer niso imeli dostopa do osebnih datotek vseh duhovnikov in diakonov cerkva, ki pripadajo EKD, temveč so se oprli predvsem na disciplinske zapise.

Hamburška škofinja in trenutna predsednica EKD Kirsten Fehrs je v odzivu na danes objavljene rezultate raziskave dejala, da jo je celotna slika "globoko pretresla" in da se lahko žrtvam le iskreno opraviči, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Kot institucija smo bili krivi za neštete zločine proti neštetim ljudem. Odkar se ukvarjam s to temo, me iskreno pretresa grozljivo nasilje, ki je bilo storjeno nad toliko ljudmi v naši cerkvi," je še povedala Fehrs.

EKD je krovna organizacija vseh glavnih protestantskih denominacij v Nemčiji, ki združuje predvsem luteranske in kalvinistične cerkve po vsej državi. Predstavlja približno 19,2 milijona nemških protestantskih kristjanov, kar pomeni, da je za Katoliško cerkvijo druga največja verska organizacija v Nemčiji.

Študijo, za katero je namenila 3,6 milijona evrov, je naročila leta 2020, da bi v cerkvah in z njimi povezanih organizacijah odkrila strukture, ki spodbujajo zlorabe moči.

Papež Ffrančišek Svet Svet Svetovni dan miru, papež o umetni inteligenci

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Pretnar27 09:27 26.januar 2024.

    In to počnejo že 2000 let.. in tudi v 21 stoletju NEKAZNOVANO. Vse pokvarjene župnike v zapor in jim soditi za zločine, ki so po mojem mnenju, najhujši zločini, ki jih je človek zmožen narediti - spolno nadlegovanje otrok - PEDOSEXUALCI.

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 05:38 26.januar 2024.

    Ajmo prikletni, hitro k spovedi,zobe umit, pokleknit pa hlače dol...Spredaj bo župnik, zadaj pa Majhntić

  • Ender3 23:26 25.januar 2024.

    Saj je mladina na Trstenjakovi tudi ideološko zlorabljena pa to očitno nikogar ne moti.