Svet
874 ogledov

Svetovni dan miru, papež o umetni inteligenci

Papež Ffrančišek Profimedia
Papež z novim pozivom svetovnim voditeljem.

V Katoliški cerkvi danes obeležujejo 57. svetovni dan miru, letošnji poudarek je na umetni inteligenci in miru. Papež Frančišek je v poslanici svetovne voditelje pozval k sprejemu zavezujočega mednarodnega dogovora o razvoju in uporabi umetne inteligence, da bi zagotovili njeno etičnost ter da bi služila miru in bratstvu med ljudmi.

Papež se je v tradicionalni poslanici dotaknil napredka informacijske tehnologije in razvoja digitalnih tehnologij, ki sta v zadnjih desetletjih že začela povzročati globoke spremembe v dinamiki globalne družbe. Nova digitalna orodja namreč spreminjajo podobo komunikacij, javne uprave, izobraževanja, potrošnje, medosebnih odnosov in neštetih drugih vidikov vsakdanjega življenja, je poudaril.

Izpostavil je nevarnosti uporabe umetne inteligence za dezinformacije in vmešavanje v volitve, pa tudi pri sprejemanju odločitev, kot je na primer ta, kam usmeriti orožje, za katere postane odgovornost nejasna.

Možnost vodenja vojaških operacij po sistemih za daljinsko vodenje je privedla do manjšega dojemanja opustošenja, ki ga povzročajo in odgovornosti za njihovo uporabo, kar prispeva k hladnejšemu in še bolj odmaknjenemu pristopu do neizmerne tragedije vojne, je prepričan papež.

Svetovni dan miru je Cerkev uvedla na pobudo papeža Pavla VI. Poslanico, ki jo papež ob tej priložnosti napiše na posebej izbrano temo, Vatikan vsako leto pošlje na zunanja ministrstva po vsem svetu.

Papež Krivec Svet Papež obsodil orožarsko industrijo Papež Frančišek Sveti večer Svet Papež pozval k miru. "Jezus ne odpravlja krivice z razkazovanjem sile"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Kmodri_ 15:36 01.januar 2024.

    AI ima papeža rada!

  • Toma 11:26 01.januar 2024.

    Seveda, še malo pa bo AI njegov šefoziroma bog!

  • Kmodri_ 09:36 01.januar 2024.

    Papeža bo zanimala AI!