Svet
657 ogledov

Papež obsodil orožarsko industrijo

Papež Epa
Papež Frančišek je danes na Trgu svetega Petra v Vatikanu daroval vsakoletni božični blagoslov mestu in svetu.

V nagovoru je opozoril na obupne humanitarne razmere v Gazi ter pozval k izpustitvi izraelskih talcev in končanju vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. "Naj se končata podžiganje nasilja in sovraštva," je še poudaril.

"Moje srce žaluje za žrtvami odvratnega napada 7. oktobra in ponovno ponavljam svoj nujni poziv k osvoboditvi tistih, ki so še vedno talci," je dejal 87-letni Frančišek na Trgu svetega Petra, kjer se je danes ob papeževem tradicionalnem božičnem nagovoru zbralo na tisoče ljudi.

Papež je ob tem prosil za konec vojaških operacij in pobijanja nedolžnih civilistov ter pozval k rešitvi, ki bo zagotovila, da v Gazo pride nujno potrebna humanitarna pomoč. Po njegovih besedah je rešitev mogoče doseči le z iskrenim in vztrajnim dialogom med stranema, ki ga bosta podpirala močna politična volja in mednarodna skupnost.

Odpraviti je treba to neodpustljivo neumnost

Prvi mož katoliške cerkve je pozval k miru tudi na drugih konfliktnih območjih, vključno z Ukrajino, Sirijo, Libanonom, Jemnom, Kavkazom in regijo Sahel. Kot je dejal, je treba odpraviti "samo miselnost vojne, brezciljnega potovanja, porazov brez zmagovalca, neodpustljive neumnosti", poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob tem je Frančišek spomnil na to, da se številnim oboroženim konfliktom po svetu ne posveča dovolj pozornosti in da ti potekajo v "gluhi tišini". V luči tega je obsodil orožarsko industrijo. "Da bi rekli ne vojni, morate reči ne orožju," je poudaril.

Med drugim je izrazil tudi upanje, da bodo napetosti na Korejskem polotoku vpleteni odpravili z dialogom in spravo, ki lahko ustvarita pogoje za trajen mir.

Avstrijska policija Bojazni Svet Dunaj: Zaradi suma terorizma prijeli štiri osebe slovaška policija Svet Svet Grozil s "ponovitvijo Prage"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 13:28 26.december 2023.

    Laki, kako da ga ne moti genocid v Gazi??? Neštetokrat je pozval k miru. Seveda pa nima moči, da bi ustavil klanje. To ima edino tista senilna gnida Bidon. In delno EU. Oboji žal voljno sodelujejo v tem genocidu. Za ...prikaži več Bidona in vse ostale US precednike se ve, da lezejo v rit židovskemu AIPAC-u zaradi njihovega denarja. Zakaj isto počne tista kuzla UVDL in ostala EUrokratska golazen vključno z nacionalno EU politiko, mi ni čisto jasno. Ko so leta 1982 židi načrtno rušuli Zahodni Bejrut in je...

  • bobubob 09:47 26.december 2023.

    Kaj pa farmacevti in njihova 'cepiva' ? Koliko jih mora nekdo pobiti, da ga papež obsodi? Kaj pa 'stroka', tako vojaška kot medicinska, ki proizvedene količine orožja/strupa tako strokovno uporabi, da je 'učinek' čim večji? Njih se pa ne obsoja? ...prikaži več? Ja, denar ne smrdi, tudi papežu ne.

  • sandi76 19:24 25.december 2023.

    Oglašajo se tisti, ki imajo najbolj umazane roke skozi celotno zgodovino. Narod ni pozabil križarskih vojn, inkvizicije, kurjenje ljudi na grmadah , praganjanja drugače mislečih vernikov , zaplembo premoženja vsem, ki so jih skurili na grmadah, kurjenje tistih, ki so ...prikaži več z znanjem dokazovali, da so cerkvene dogme napačne itd itd. Danes je cerkvi predvsem za grabljenje premoženja naprej ter zaščito raznih pedofilskih oseb. Zato, cerkev naj raje utihne in ne kaže s prstom na druge !