Svet
6402 ogledov

Novi primeri na Hrvaškem, takšno je stanje hospitaliziranih

plastenke vode Profimedia
Na Hrvaškem raste število primerov ljudi, ki so po zaužitju pijač morali poiskati pomoč v bolnišnici.

V bolnišnico Reka so sprejeli eno osebo zaradi suma na kemijsko poškodbo požiralnika, so potrdili v tamkajšnji bolnišnici. Pijača naj bi povzročila opekline požiralnika in želodca. Primer preiskuje policija. 

Popoldne so o sumu kemijske poškodbe po zaužitju gazirane pijače poročali iz Zagreba. Tamkajšnjo urgenco sta obiskali dve osebi, ki sta tožili o težavah po zaužitju pijače, natančneje Coca-Cole. Pri enem je šlo za blage spremembe v obliki rdečice v grlu. Njegovo stanje ni zaskrbljujoče in je že bil odpuščen v domačo oskrbo. Drugi je trenutno še v bolnišnici. Primera nista povezana, navaja Večernji list.

Hrvaški inštitut za javno zdravstvo je v torek popoldne prejel vzorce brezalkoholnih pijač, ki jih je sanitarna inšpekcija dostavila po nadzoru v kavarni na Reki. Preliminarni rezultati naj bi bili znani v 24 urah. 

Iz bolnišnice na Reki so medtem sporočili, da je stanje hospitalizirane osebe stabilno in da nadaljujejo z ustreznimi postopki. 
Podjetje Coca-Cola Hrvaška je za 24sata sporočilo, da so izvedli natančno interno preiskavo, ki ni pokazala nikakršnih neskladnosti v proizvodnji. 

Minister: Pijte vodo

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je povedal, da gre za tri primere v različnih mestih. V primeru osebe, ki je hospitalizirana v bolnišnici na Reki, gre za hude poškodbe. V drugem primeru gre za 29-letnega moškega, ki je že bil odpuščen iz bolnišnice. V bolnišnici pa še ostaja 38-letni bolnik, pri katerem še potekajo preiskave, ali gre za zastrupitev. Po ministrovih besedah naj bi 38-letnika v preteklosti že obravnavali zaradi podobnih težav.

"Vse institucije delajo, stalno smo v stiku. Najpomembnejše pa je, da ni elementov, ki bi opozarjali javnost, naj se pazi določenih pijač. Če čutite nelagodje, se obrnite na zdravnika," je dejal minister. "Če ste žejni, je najbolje, da vedno pijete vodo," je še dodal. 

Na vprašanje, kaj je s primerom iz meseca maja, ko naj bi prišlo na Reki do podobnega primera kot tokrat, je odgovoril: "Ta povezava se vzpostavlja, a šele, ko bodo znani rezultati analiz, bomo videli." Spomnil je, da so se primeri zgodili v različnih mestih, da gre za različne vzorce in države polnjenja. "Vse je nenavadno. Institucije opravljajo svoje delo," je komentiral minister. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 07:14 08.november 2023.

    Pijte vodo kreteni, pa ne iz plastenke ampak iz pipe...