Svet
17178 ogledov

Novi protikadilski zakon, globe do 7670 evrov

Kajenje v avtomobilu Gregor Prebil
V Federaciji Bosne in Hercegovine (FBiH) je danes začela veljati prepoved kajenja v zaprtih javnih prostorih. Po novem zakonu, ki omejuje uporabo tobačnih izdelkov v bošnjaško-hrvaški entiteti, bo kajenje še vedno dovoljeno v lokalih, v katerih ne strežejo hrane. V srbski entiteti BiH Republiki Srbski omejitev kajenja v javnih prostorih ni.

Novi zakon o nadzoru in omejeni uporabi tobaka, tobačnih in drugih izdelkov za kajenje v Federaciji BiH prepoveduje kajenje v vseh zaprtih javnih prostorih, na delovnem mestu in v sredstvih javnega prevoza. Prepoveduje tudi kajenje v zasebnih vozilih, če je v njih mladoletna oseba.

Zakon dovoljuje kajenje v gostinskih lokalih, v katerih strežejo izključno pijačo, ter v namestitvenih objektih in na letališču. Prostori za kajenje bodo v tem primeru morali biti ločeni in jasno označeni.

Izjeme, za katere zakon dovoljuje kajenje, so tudi oddelki za zaščito duševnega zdravja v zdravstvenih ustanovah ter druge ustanove za pomoč osebam z duševnimi motnjami, ustanove za paliativno nego, domovi za starejše in zapori, če lahko zagotovijo posebne prostore za kajenje.

Zakon se nanaša na vse tobačne izdelke in druge izdelke za kajenje, vključno z elektronskimi cigaretami, brezdimnimi tobačnimi izdelki in rastlinskimi izdelki za kajenje.

Globe bodo inšpektorji začeli izdajati po izteku 12 mesecev od začetka veljavnosti zakona. Znašale bodo do največ 15.000 konvertibilnih mark oziroma 7670 evrov. Pravna oseba, ki ne bo prepovedala kajenja, bo plačala do 5000 mark (2565 evrov) globe, fizična oseba, ki bo kadila v zaprtem prostoru, pa 100 mark (51 evrov).

V Srbiji bodo kajenje v zaprtih javnih prostorih in gostinskih objektih po pisanju srbskih medijev predvidoma prepovedali do konca tega leta. Na Hrvaškem je kajenje v zaprtih javnih prostorih prepovedano, je pa še vedno dovoljeno v lokalih, a mora biti prostor za kajenje ločen.

Komentarjev 4
  • jakec1575 21:55 28.maj 2023.

    Pri nas se se vedno najdejo budale, ki kadijo po hodnikih. Sprejetje protikadilskega zakOna je bilo najbolje za biznis. Lokali in gostilne imajo bistveno vec prometa. Zakajen prostor je posilstvo nad pljuci.

  • Ender3 16:56 28.maj 2023.

    Je to napoved boja kadilski osvisnosti ? ? Ne bo jim uspelo, če se zavedajo kaj to pomeni za odvisnike in njihove možgane.