Svet
211 ogledov

Novi ukrepi EU: dodatnih 100 milijard evrov posojil

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije Epa
Evropska komisija bi članicam pomagala z dodatnimi sredstvi, a pod pogojem, da te zagotovijo 25 milijard evrov jamstev.

Preprečiti želijo odpuščanja

Evropska komisija je danes predlagala nov sveženj pomoči v boju proti novemu koronavirusu, ki vključuje 100 milijard evrov posojil za preprečitev odpuščanja delavcev in maksimalno prožnost pri črpanju evropskih sredstev. EU je doslej v bitki z virusom mobilizirala že 2770 milijard evrov, je izpostavila predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Vsak razpoložljiv evro v proračunu EU bo preusmerjen v reševanje krize zaradi novega koronavirusa in vsako pravilo bo zrahljano, tako da bo mogoče zagotoviti hitro in učinkovito financiranje, je zatrdila von der Leynova.

Komisija predlaga vzpostavitev solidarnostnega instrumenta s posojilno zmožnostjo 100 milijard evrov, ki naj bi zagotovil, da zdrava podjetja delujejo še naprej in da delavci ohranijo prihodek.

Ohranili bi stabilnost gospodarstva

Pobuda z imenom Sure bo po navedbah komisije omogočila ljudem, da še naprej plačujejo najemnine in račune ter kupujejo hrano, ter s tem zagotovila močno potrebno stabilnost gospodarstva.

Posojila, namenjena v podporo shemam za delo za skrajšan čas in podobnim ukrepom, bodo temeljila na jamstvih članic. Na voljo bo vsem, a namen je, da to pomoč dobijo tisti, ki jo najbolj potrebujejo.

Članice morajo sicer zagotoviti 25 milijard evrov jamstev. Na vprašanje, ali so v prestolnicah pripravljeni zagotoviti ta jamstva, von der Leynova odgovarja, da bo o tem razpravljala evroskupina in da verjamejo v hitro sprejetje tega ukrepa.

Večja prožnost pri črpanju sredstev

Nov sveženj komisije predvideva tudi maksimalno prožnost pri črpanju kohezijskih sredstev, na primer komisija odpravlja zahteve po nacionalnem sofinanciranju in na sploh poenostavlja administracijo.

Prav tako nov sveženj vključuje proračunski instrument za nujno podporo z zaščitno in respiratorno opremo v vrednosti treh milijard evrov, od katerih bo 300 milijonov evrov prerazporejenih za strateško zalogo nujne medicinske opreme. Predlog naj bi komisiji tudi omogočal neposredno javno naročanje v imenu članic.

Denar, evro, štetje denarja Slovenija Kaj bo s krediti za fizične osebe

Komisija predlaga tudi sklad za pomoč najbolj ogroženim, v okviru katerega naj bi na primer pomagali z uvedbo elektronskih vavčerjev za zmanjšanje tveganja okužbe in z možnostjo nabave zaščitne opreme za tiste, ki dostavljajo pomoč.

Ukrepi tudi za kmete in ribiče

Poleg tega sveženj predvideva pomoč kmetijstvu in ribištvu, ki ju je kriza močno prizadela. To pa je udarilo živilsko verigo. Komisija na primer predlaga prožnost tudi pri uporabi evropskega pomorskega in ribiškega sklada.

V kratkem pa napoveduje tudi vrsto ukrepov za zagotovitev podpore kmetom in drugim upravičencem v okviru skupne kmetijske politike, na primer s poenostavitvijo postopkov, podaljšanjem določenih rokov in prožnostjo pri nadzoru.

To je sicer že drugi sveženj zakonodajnih ukrepov. Prvi je vključeval naložbeno pobudo v vrednosti 37 milijard evrov s prvimi ukrepi za prožnost pri črpanju kohezijskih sredstev, razširitev uporabe solidarnostnega sklada in prekinitev izvajanja pravil o letaliških slotih.

Poleg tega je komisija, da bi članicam zagotovila podporo zdravstvenim sistemom, podjetjem in trgu dela, zagotovila maksimalno prožnost pri dodeljevanju državnih pomoči in proračunskih pravilih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • fasader56 09:01 03.april 2020.

    Z krediti bodo obdržali stabilnost nadzora dolžnikov..............