Svet
20244 ogledov

Novo o češkem krvniku. To je povedala soseda

Praga po strelskem pohodu Profimedia
Na Češkem danes poteka dan žalovanja za žrtvami strelskega napada na Karlovi univerzi v Pragi, v katerem je 24-letnik v četrtek ubil 14 ljudi.

Na Češkem so danes zastave na javnih poslopjih spuščene na pol droga, opoldne so se žrtev streljanja spomnili z minuto molka. Po tem najhujšem množičnem strelskem napadu v zgodovini države so danes na Češkem odpovedali tudi številne kulturne in športne dogodke, lučke na božičnem drevesu na Starem trgu v češki prestolnici pa bodo ugasnjene.

Napadalec, 24-letni češki študent Karlove univerze brez predhodne kazenske kartoteke, je v četrtek popoldne na filozofski fakulteti v središču Prage ubil 14 ljudi, 25 pa ranil. Po podatkih policije je streljal naključno po hodnikih in predavalnicah fakultete. Med smrtnimi žrtvami ni tujcev, med ranjenimi pa sta dva državljana Združenih arabskih emiratov in nizozemski državljan. Po podatkih policije se je napadalec nato sam ustrelil, ko so ga obkolili policisti.

Motiv za napad še ni znan. Notranji minister Vit Rakušan je dejal, da ga je pri tovrstnih zločinih težko ugotoviti, meni pa, da je povezan z njegovim življenjem in duševnim stanjem.

Strelca je policija iskala že pred napadom, potem ko so v kraju Hostoun blizu češke prestolnice našli mrtvega njegovega očeta. Sumijo, da je 24-letnik povezan z njegovo smrtjo, morda pa tudi z umorom moškega in njegove dvomesečne hčerke minuli teden v gozdu na obrobju Prage. Policija je na domu napadalca našla pištolo, identično tisti, s katero je bil zagrešen omenjeni umor.

Shranjevanje orožja v kovček za kitaro

Češki portal Blesk je objavil nove podatke o množičnem morilcu. Po njihovih besedah se je ​​vsak dan na fakulteto vozil z avtobusom, s seboj pa je nosil tudi kovček za kitaro. Policija trdi, da je v tistem kovčku postopoma prenašal orožje, s katerim je zagrešil masaker.

"Z Davidom sva trikrat na teden hodila v Prago z avtobusom. Zadnje čase je imel s seboj kovček za kitaro, a nisem vedela, da kaj igra. Bilo mi je čudno," je njegova soseda povedala za omenjeni portal.

Praga po strelskem pohodu Praga Svet Je storilec kriv tudi za zločin v gozdu? Praga streljanje Srhljive podrobnosti Svet To je morilec, ki je v nekaj trenutkih ubil 14 ljudi, 25 ranil

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Kmodri 15:00 23.december 2023.

    Žalostno je, da Praga ne bo več to kar je bila!

  • Kmodri 15:00 23.december 2023.

    Well, shit just happens!

  • Ender3 13:46 23.december 2023.

    Kako hudiča ima lahko nekdo z dokazano duševno motnjo lahko legalno posest orožja..Potem rabiš samo inspiracijo amerškega filma Desperados, in nošenje orožja v kovčku za kitaro.