Svet
14572 ogledov

Novo. Takšno kazen zahtevajo za starša krvnika v beograjski šoli

Beograd. Polaganje rož pred šolo Profimedia
Obtožnica je vložena.

Višje državno tožilstvo v Beogradu je danes vložilo obtožnico proti staršema mladoletnega napadalca, ki je na beograjski osnovni šoli Vladislav Ribnikar z očetovo pištolo 3. maja ubil devet učencev in varnostnika ter ranil šest ljudi. Obtožnico je vložilo tudi proti lastniku strelskega kluba in tamkajšnjem inštruktorju.

Višje državno tožilstvo je v obtožnici, ki obsega 267 strani, predlagalo 12 let zapora za očeta ter dve leti in pol zapora za mamo. Za lastnika strelskega kluba in inštruktorja zahteva po tri leta zapora, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Očitku očetu

Obtožnica očeta bremeni hudega kaznivega dejanja ogrožanja splošne varnosti, ker je svojega 13-letnega sina učil streljati s strelnim orožjem kljub njegovi mladosti in ker orožja, ki ga je v napadu uporabil deček, ni ustrezno zavaroval.

Po navedbah iz obtožnice je oče v letu pred tragedijo sina učil tudi, kako napolniti okvir pištole in kako zadeti tarče v obliki koncentričnih krogov pa tudi silhuet ljudi.

Glavni državni tožilec na višjem sodišču v Beogradu Nenad Stefanović je po poročanju Tanjuga danes dejal, da očeta sumijo tudi, da orožja ni hranil v kovinskem sefu s ključem, kot določa zakon, ampak v dveh plastičnih kovčkih za prenašanje orožja. S tem naj bi omogočil otroku, da je prišel do dveh pištol, s katerima ga je oče pred tem naučil streljati.

Mamin DNK na nabojih

Proti mami je državno tožilstvo vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja nezakonitega posedovanja orožja. Med preiskavo so namreč v šoli na enem od nabojev oz. na tulcu našli njen DNK.

Lastnika strelskega kluba in inštruktorja streljanja je višje državno tožilstvo obtožilo krivega pričanja. Lastnik strelskega kluba je v času preiskave trdil, da fanta ni videl streljati in da je osebno naročil inštruktorju, naj ga odpelje s strelišča, ko ga je zagledal tam.

Da fanta ni videl streljati, je med zaslišanjem trdil tudi inštruktor streljanja in zagotovil, da bi takšno vedenje zagotovo sankcioniral. Obe pričevanji sta po navedbah državnega tožilca v nasprotju z dokazi, ki so jih pridobili med kriminalistično preiskavo.

Travma za vse sošolce in sošolke

Deček je prišel do orožja 1. maja, dva dni pozneje pa ga je uporabil za svoj morilski strelski pohod. Najprej je ustrelil varnostnika in tri učenke, potem pa je odšel do učilnice za zgodovino, kjer je izstrelil skupno 45 nabojev. Tam je ubil šest učencev, še pet učencev in učiteljico zgodovine pa hudo ranil, navaja obtožnica.

Zaradi preživete travme so vsi učenci v tem razredu dobili status oškodovanca ne glede na to, ali so bili ranjeni ali ne, je dejal Stefanović. Zaradi varstva njihovih pravic je predlagal tudi izločitev javnosti z glavne obravnave.

Odškodninska tožba

Proti mladoletnemu napadalcu in staršema so odškodninsko tožbo sicer avgusta vložili tudi svojci žrtev strelskega napada.

Deček zaradi starosti za svoja dejanja ne more kazensko odgovarjati. Julija so ga v okviru preiskave proti njegovemu očetu zaslišali na višjem tožilstvu v Beogradu. Izjavo je kot priča podal prek video povezave iz psihiatrične bolnišnice, kamor so ga odpeljali po aretaciji.

Po tem in drugem streljanju, v katerem je 20-letnik dan pozneje blizu Mladenovca ubil devet ljudi, v Beogradu redno potekajo protesti proti nasilju, ki so se medtem razširili tudi v druga mesta. Na protestih izražajo nezadovoljstvo z ukrepanjem oblasti.

Strelski pohod na osnovni šoli v Beogradu Beograd Svet 13-letni morilec iz Beograda ima le dve vprašanji

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 06:52 11.oktober 2023.

    Tu ne gre za neposredno krivdo staršev, ampak družbe.. Splošno sprejemanje vojn kot nekaj normalnega kar se sedaj dogaja na tem prostoru bo zaznamovalo več generacij..Odgovornost je na "elitah", ki kujejo dobičke na bedi in pobijanju..

  • Kmodri 23:33 10.oktober 2023.

    Vsak minus zgolj potrdi navedeno!

  • Kmodri 19:55 10.oktober 2023.

    Iz kazenskopravnega vidika ne bo kruha! Srbini bodo morali obračunati s svojim kompleksom manj vrednosti in kazanjem s prstom na druge za svojo bedo!