Svet
11 ogledov

Novo zaslišanje Sanaderja

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Iva Sanaderja, nekdanjega hrvaškega premierja, tokrat v Avstriji ne bodo zaslišali prek videopovezave, temveč v zaporu ali v prostorih sodišča. Danes zaslišanje o sumih pranja denarja.

Iva Sanaderja bo avstrijsko državno tožilstvo za boj proti korupciji danes v Salzburgu zaslišalo v zaporu ali v prostorih sodišča, kamor bo pripotoval državni tožilec z Dunaja, poroča hrvaška nacionalna televizija. 

Avstrijski organi so proti Sanaderju začeli preiskavo zaradi suma domnevnega pranja denarja prek Hypo banke, dokaze o tem pa naj bi po poročanju avstrijskega radia Ö1 imelo državno tožilstvo v Celovcu. Bremenijo ga, da je od 90-ih naprej, ko je bil namestnik ministra za zunanje zadeve, od Hypo banke prejemal provizije za pomoč pri odobritvi kreditov hrvaškim vladnim institucijam in podjetjem. Neuradno naj bi šlo za nekaj milijonov tedanjih avstrijskih šilingov.

Če bi se obsodbe izkazale za resnične, bi Sanaderju lahko sodili tudi zaradi lažnega pričanja, v katerem je zanikal kakršnekoli povezave s Hypo banko. 

Sanader, ki je v avstrijskem priporu od 10. decembra lani, je osumljen  domnevne vpletenosti v korupcijo s podjetjem Fimi-Media in zlorabe položaja ter oblasti zaradi nezakonitega poslovanja HEP-a s podjetjem Dioki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.