Svet
965 ogledov

Ob Irmi se krepita tudi Katia in Jose

Irma
Ob velikem in grozečem orkanu Irma, ki je opustošil vzhodne Karibe in ki grozi tudi ameriški zvezni državi Florida, se za njim krepi tudi orkan Jose, ki je že dosegel moč četrte stopnje na petstopenjski lestvici.

Prav tako se severno od vzhodne obale Mehike krepi tudi orkan Katia, ki že dosega moč druge stopnje.

Središče orkana Katia je trenutno kakih 200 kilometrov od mesta Vera Cruz. Vetrovi v orkanu pa že presegajo hitrosti 150 kilometrov na uro, s čimer se je Katia uvrstila v drugo stopnjo na Saffir-Simpsonovi lestvici moči orkanov, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila mehiška meteorološka služba.

Orkan Jose je trenutno še sredi Atlantskega oceana, kakih 775 kilometrov jugovzhodno od Leewardovih otokov, gre pa praktično po isti poti, kot je šel pred njim orkan Irma. Jose se je medtem že okrepil v orkan četrte stopnje z vetrovi, ki presegajo hitrost 200 kilometrov na uro. Premika pa se proti severozahodu s hitrostjo 26 kilometrov na uro, še poroča AFP.

Prizadela že 1,2 milijona ljudi

V Atlantskem oceanu so tako trenutno kar trije orkani. Najhujši in najbolj preteč je orkan Irma, ki je sicer iz pete oslabel v četrto stopnjo, a še vedno ostaja izjemno nevaren vihar, z vetrovi do 240 kilometrov na uro.

Orkan Irma je že opustošil karibske otoke in zahteval najmanj 17 smrtnih žrtev, številne še pogrešajo. Na otokih St. Martin, Antigua in Barbuda je povzročil ogromno škodo in številne stavbe dobesedno zravnal z zemljo. Najmanj 1,2 milijona ljudi je že prizadetih, zdaj, ko ima na svoji poti Florido, pa bi se ta številka že kmalu lahko povzpela na najmanj 26 milijonov.

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:34 09.september 2017.

    Pri nas pa že nekaj časa piha in dela škodo orkan MILOJKA!Zaščite pred njo ni,saj je močna in žleht,tko,da ni recepta za uničenje orkana MILOJKA.