Svet
12042 ogledov

Ob teh besedah se Putinu smeji

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan Profimedia
Erdogan neomajen.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je bil včeraj znova kritičen do morebitnega članstva Švedske in Finske v zvezi Nato. Kot je dejal, Turčija nasprotuje članstvu obeh držav, ki ju je vnovič obtožil, da nista zavzeli jasnega stališča do terorizma, obregnil pa se je tudi ob uvedbo sankcij proti Ankari.

"Ne bomo rekli 'da' tistim (državam), ki uvedejo sankcije proti Turčiji, za pridružitev varnostni organizaciji Nato," je dejal Erdogan po poročanju francoske tiskovne agencije APF.  Švedska je namreč zaradi vojaške operacije Ankare v sosednji Siriji leta 2019 prekinila vso prodajo orožja Turčiji.

Glede namere švedske in finske delegacije, da obiščeta Turčijo in se srečata s turškimi predstavniki, pa je Erdogan dejal: "Nas bodo prišli prepričevat? Oprostite, a naj se ne trudijo."

Odločitev po ruskem posredovanju v Ukrajini

Švedska in Finska sta uradno sporočili, da nameravata zaprositi za članstvo v Natu po ruski invaziji na Ukrajino.

Toda Turčija je zagrozila, da bo blokirala širitev zavezništva, in državi obtožila, da podpirata teroristične skupine, vključno s prepovedanimi kurdskimi borci, ki so jih Ankara, EU in ZDA uvrstile na t. i. črni teroristični seznam. Po besedah Erdogana nobena od držav, ne Švedska ne Finska, nima jasnega stališča do terorističnih organizacij, še poroča AFP.

Zavračanje prošenj o izročitvi

Švedska in Finska nista odgovorili pozitivno na 33 turških prošenj za izročitev v zadnjih petih letih, so za uradno tiskovno agencijo Anadolu medtem povedali viri na turškem pravosodnem ministrstvu.

Turčija je njihovo izročitev zahtevala bodisi zaradi obtožb o povezavah s kurdskimi skrajneži ali pripadnosti gibanju klerika Fethullaha Gülena, ki ga Ankara krivi za poskus strmoglavljenja Erdogana leta 2016.

Vsako prošnjo za članstvo v Nati morajo sicer soglasno odobriti vse države članice Nata, ki jih je trenutno 30.

Vladimir Putin Svet Svet Tudi Švedi v Nato. Takšen je odziv Putina. Mariupolj Ukrajina vojna Svet Ukrajinci se pripravljajo na nove poskuse Rusov

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Pišmevuh 11:11 17.maj 2022.

    Najboljša je izjava UN. Pustte izvoz žita, pa boste lahko izvozili umetna gnojila. Haha. Tak še verjetno otroka ne nagneš.

  • Avatar Syn
    Syn 10:21 17.maj 2022.

    Bravo Erdogan! NATO ima že dovolj podrepnikov in molznih krav, vljučno z našo žalostjo od vojske. Ne rabi jih še več.

  • Avatar Mark035
    Mark035 09:08 17.maj 2022.

    Turčija je že dobila nož v hrbet od ZDA in ve kaj pomeni "NATO". To je predvsem teroristična organizacija, ki ima samo enega vodjo in 29 sledilcev, ki se morajo popolnoma pokoriti volji in ciljem največjega agresorja na svetu - ZDA.