Svet
10 ogledov

Obama in EU: Asad, odstopi!

Sirijski predsednik Bašar al Asad. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Predsednik ZDA Barack Obama je sirskega predsednika Al Asada le pozval k odstopu. Sledila tudi EU.

"Prihodnost Sirije morajo določiti ljudje sami, predsednik Bašar Al Asad pa jim stoji na poti," je povedal predsednik ZDA Barack Obama. "Prišel je čas, da odstopi," je še povedal in napovedal stroge sankcije proti režimu.

Pozivu se je v imenu EU pridružila Catherine Ashton, visoka predstavnica Evropske unije za zunanjo politiko. V ločeni izjavi so ga k odstopu pozvali še predstavniki Velike Britanije, Francije in Nemčije.

Prazne obljube o prenehanju nasilja

Vojaške in policijske akcije proti protestnikom so končane, je sirski predsednik Al Asad zatrdil generalnemu sekretarju Združenih narodov Banu Ki Munu, potem ko je ta izrazil zaskrbljenost zaradi zadnjih kršitev človekovih pravic in uporabe čezmerne sile s strani vladnih varnostnih sil do prodemokratičnih protestnikov. Poročajo nasprotno.

Iz mesta Latakia medtem poročajo, da so varnostne sile izvajale racije v sunitskem delu mesta, stotine ljudi so aretirali in jih odvedli na stadion, potem ko so sile s tanki zatrle proteste. Medtem je kakih 150 družin pobegnilo iz mesta Homs, potem ko so vladne sile ubile dvajset demonstrantov. O novih žrtvah poročajo tudi iz mesta Ham.

Sirija je v petih mesecih od začetka nemirov izgnala večino neodvisnih medijev, zato je težko preveriti informacije, ki kapljajo iz države. V tem času je bilo ubitih okrog dva tisoč civilistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.