Svet
8 ogledov

Erdogan: Sirci streljali na lastne ljudi

Tanki v središču sirijske prestolnice. Reuters
Turški premier Tayyip Erdogan je dejal, da so sirske oblasti streljale na lastne ljudi. "Sirskim oblastem smo dali jasen znak, naj prenehajo prelivati kri."

Erdogan je po tem, ko je v Sirijo poslal svojega odposlanca, ki mu je poročal o razmerah v tej državi, izrazil upanje, da bodo v naslednjih 10 do 15 dneh sproženi koraki glede reform.

Sirske sile so medtem po intenzivnem obstreljevanju zavzele največje mesto na vzhodu Sirije Deir Ezor, ki ga sile predsednika Bašarja al Asada napadajo že štiri dni. O novih napadih poročajo tudi iz province Idlib v bližini Turčije in mesta Hama, kjer je v obstreljevanju predmestij umrlo več deset ljudi. Sirska vojska se je sicer danes po desetih dneh umaknila iz Hame, saj so vojaške enote "končale svojo nalogo in prebivalci, veseli, da so se znebili oboroženih tolp, so se vrnili domov".

V večernih urah so sirske sile napadle protestnike v mestu Homs, pri čemer so po navedbah aktivistov ubile enajst ljudi. Varnostne sile naj bi vdirale v hiše in aretirale več ljudi, na vse, ki so poskušali pobegniti, pa so streljale.

Krepijo se pritiski

Mednarodna skupnost je sicer v zadnjih dneh okrepila pritisk na sirskega predsednika. Savdska Arabija, Kuvajt in Bahrajn so odpoklicali svoje veleposlanike iz Damaska, turški zunanji minister Ahmet Davutoglu pa je v torek na obisku v Damasku sirskim oblastem posredoval sporočilo, da se mora nasilno zatrtje protivladnih protestov nemudoma končati. Al Asad pa v svojih stališčih ne popušča in je tudi Davutogluju zatrdil, da Sirija ne bo popuščala v "preganjanju terorističnih skupin".

S sirskim zunanjim ministrom Validom al Moalemom so se sestale tudi visoke delegacije iz Indije, Brazilije in Južnoafriške republike. Pozvali so h končanju nasilja in izvedbi demokratičnih reform. Moalem naj bi ponovil stališče, da so za nemire v Siriji odgovorne skupine oborožencev in vmešavanje tujine.

Pritisk na Damask je danes okrepil tudi Washington. ZDA so tako uvedle sankcije proti največji sirski komercialni banki ter operaterju mobilne telefonije Syriatel. Televizijska mreža CNN pa je poročala, da bodo ZDA ta teden najverjetneje prvič pozvale Asada k odstopu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice