Svet
16 ogledov

Sirska vojska vdrla z 200 tanki

Tanki v središču sirijske prestolnice. Reuters
Sirska vojska naj bi z 200 tanki vdrla v Deir al Zur, največje mesto na severovzhodu države. Ranjenih in ubitih več ljudi.

V mesto Deir al Zur naj bi ob močni podpori topništva vdrlo več kot 200 tankov, po mestu pa je slišati močne eksplozije. Več ljudi naj bi bilo ubitih in ranjenih, poročajo tuje agencije.

Vojska naj bi po navedbah sirskih aktivistov že prevzela nadzor na devetih okrožjih tega mesta na reki Evfrat. Napad na mesto so potrdili tudi lokalni koordinacijski odbori v Siriji, ki spremljajo proteste v državi že od začetka njihovega izbruha sredi marca.
Sile sirskega samodržca Bašarja al Asada naj bi krepile tudi sile okoli mesta Hama v osrednjem delu države, ki velja za središče protirežimskega upora. Tanki naj bi se zbirali tudi okoli mesta Homs.

Napad na Deir al Zur se je začel le nekaj ur po tem, ko je generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon v telefonskem klicu Asada osebno pozval, naj takoj prekine vojaške napade proti protestnikom. Ban je Asadu prenesel tudi jasno sporočilo Varnostnega sveta, ki je obsodil nasilno zatrtje protestov v Siriji.





Komentarjev 1
  • privat 20:20 07.avgust 2011.

    gremo eu...še to državo oropati...pobiti ,posiliti...mi smo že lačni,glede na vašo menađersko ,trgovinsko uspešnost.