Svet
18 ogledov

Al Asad dovolil večstrankarski sistem

Sirijski predsednik Bašar Al Asad se srečuje z največjimi težavami, odkar je po Žurnal24 main
Sirski predsednik Al Asad je izdal dekret, s katerim dovoljuje večstrankarski politični sistem, potem ko je Varnostni svet ZN obsodil nasilje nad protestniki.

Sirski predsednik Bašar al Asad je izdal dekret, ki v državi dovoljuje večstrankarski politični sistem. Po novem je dovoljeno ustanavljanje političnih strank poleg stranke Baas, ki v Siriji vlada od leta 1963. Predlog zakona lahko začne veljati nemudoma in brez potrditve v parlamentu. Aktivisti menijo, da je dekret le poskus preusmeriti pozornost proč od nasilnega obračunavanja oblasti s protestniki.

Nasilje na ulicah se nadaljuje

Protesti in nasilje oblasti nad protestniki se nadaljujejo. V eni zadnjih akcij oblasti, da bi zatrle protirežimske proteste v Hami, poročajo o najmanj 30 ubitih, nekatere okoliške hiše so končale v plamenih. V mestu ne deluje telekomunikacijski sistem, ni elektrike in vode, primanjkuje pa tudi hrane, pričajo očividci. Nasilje je doslej terjalo 1.700 življenj.

Predsedniška izjava ali resolucija?

Politični pluralizem je ena glavnih zahtev protestnikov, ki od 15. marca skoraj vsak dan zahtevajo reforme in s katerimi oblast nasilno obračunava. Varnostni svet Združenih narodov je po dolgotrajnih pogovorih le obsodil nasilje nad protestniki, in sicer v predsedniški izjavi, ki ni tako močna kot resolucija in pogosto služi kot kompromis. Predsedniška izjava namreč ni pravno zavezujoča in ne more vsebovati sankcij. Zanjo so si prizadevale predvsem Rusija, Kitajska, Brazilija, Indija in Južnoafriška republika, medtem ko je bil Zahod bolj naklonjen resoluciji.

So pa ZDA zaostrile svoje stališče, ki nočejo, da bi Al Asad ostal na čelu države, saj je prav on vzrok za nestabilnost v Siriji. Washington išče načine, kako bi povečal pritisk na režim, saj so podobe "brutalnosti sirske vlade nad svojimi ljudmi groteskne in grozljive", je povedal tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.