Svet
10 ogledov

Obama in Merklova skupaj proti Rusiji

razno 26.02.13. German Chancellor Angela Merkel and U.S. Secretary of State John razno 26.02.13. German Chancellor Angela Merkel and U.S. Secretary of State John
Ameriški predsednik Barack Obama in nemška kanclerka Angela Merkel sta danes pred Belo hišo v Washingtonu Rusiji zagrozila z novimi sankcijami, če bo posegala v ukrajinske volitve, napovedane za 25. maj.

Do prikaza enotne fronte proti Moskvi je prišlo po napadih na Merklovo iz ZDA, da je premehka do Rusije.

Obama je pred Belo hišo dejal, da morajo ruskega predsednika Vladimirja Putina odvrniti s sedanje poti. "Če Rusija zmoti predsedniške volitve 25. maja, ne bomo imeli druge izbire, kot da sprejmemo nove ostrejše sankcije," je dejal Obama. "Nadaljnje sankcije bodo neizogibne," je potrdila Merklova.

Voditelja sankcij nista podrobneje opredelila, vendar sta potrdila, da bo šlo za sankcije proti ruski ekonomiji ali proti ruski vojski. "Putin ima pravico do svojega mnenja, vendar pa ne more imeti pravice do veta na odločitve legitimne vlade v Kijevu," je o ruskem vpletanju v notranje zadeve zahodne sosede povedal Obama.

Obama je na skupni novinarski konferenci Rusijo pozval, naj nemudoma poskrbi za izpustitev opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki so jih zajeli proruski separatisti. Zajetje opazovalcev je za Obamo neopravičljivo in sramotno dejanje.

Na tapeti tudi vohunjenje

Merklova in Obama sta danes izkazala skupno fronto in s tem zavrnila kritike nekaterih ameriških politikov, kot je republikanski senator John McCain, da je Merklova preveč popustljiva do Rusije. McCain je dejal, da Merklova izkazuje pomanjkljivo vodstvo in upošteva interese nemških korporacij.

McCain dela težave tudi Obami s pozivi o oborožitvi ukrajinske vlade za boj proti Rusiji. V Nemčiji so se na njegove izjave odzvali z ogorčenjem, poslanec vladajoče stranke Karl Georg Wellman pa je senatorju priporočil, naj raje zagotovi, da zavezniki ne bodo vohunili drug za drugim.

Vohunska afera, ki jo je razkril nekdanji analitik Agencije za nacionalno varnost Edward Snowden, je bila tudi tema pogovorov v Washingtonu, čeprav sta obe državi ostali vsaka na svojem bregu. Američani nameravajo vohuniti še naprej, tudi v Nemčiji, čeprav je Obama obljubil, da Merklovi ne bo več prisluškoval.

Obama se je še izmotaval pred vprašanjem, zakaj so ZDA najprej predlagale sporazum proti vohunjenju z Nemčijo, nato pa od tega odstopile. Dejal je, da to ni točno, ampak da so ZDA predlagale enaka pravila igre, kot veljajo z drugimi zavezniki, med drugim z Veliko Britanijo. V podrobnosti se ni spustil.

Merklova je priznala, da napredka ni in da glede "zbiranja podatkov" razlike ostajajo. O tem bodo govorili še nekaj naslednjih let. Kljub domnevnemu ogorčenju pa nemška vlada noče jeziti Washingtona in je prav danes zavrnila zahtevo nemškega parlamenta po zaslišanju Snowdna v Nemčiji.

V Ukrajini vse bolj napeto

Ukrajinska kriza je zasenčila vse druge pomembne teme na srečanju voditeljev, saj je potekalo v času ofenzive ukrajinske vlade na proruske separatiste na vzhodu države. Vlada v Kijevu trdi, da je bilo med separatisti več mrtvih, ti pa so uspeli sestreliti dva ukrajinska vojaška helikopterja.

Uporaba raket zemlja-zrak ponovno meče velik dvom na trditve Rusije, da je na vzhodu Ukrajine prišlo do spontanega upora prebivalcev proti režimu v Kijevu.

Zaradi ofenzive je ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin v New Yorku zahteval izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN. Zahodne države so prošnjo pozdravile, zasedanje pa služi obema stranema, da ponovita medsebojne obtožbe, posledic pa ne bo, ker gre za spopad med članicami s pravico do veta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.