Svet
10 ogledov

Obama pošilja nadzornike na Balkan

Aretacije islamskih skrajnežev v BiH SIPA
Ameriški preiskovalci prihajajo na pomoč, med drugim v sosednjo Hrvaško, da bi zaostrili protiteroristične ukrepe.

Ministrstvo za pravosodje Združenih držav Amerike (ZDA) pošilja tožilce in uslužbence ostalih preiskovalnih uradov kot opazovalce v nekatere države Zahodnega Balkana, kjer bodo preverili kako posamezna država izvaja boj proti terorizmu, poroča The Washington Times. Preko tovrstnega nadzora želijo v ZDA okrepiti teroristične aktivnosti, ki se trenutno izvajajo praktično po vsem svetu.

Ameriški tožilci in preiskovalci se bodo med drugim odpravili v Albanijo, Bosno in Hercegovino (BiH), na Hrvaško, Kosovo in v Srbijo. Tamkajšnjim kolegom bodo pomagali pri izvajanju ukrepov, s katerimi se bo ustavilo teroristično delovanje.

"Naš cilj je zagotavljati pomoč našim zaveznikom pri kaznovanju, pregonu posameznikov, ki se odpravljajo oziroma vračajo s kriznih žarišč v Siriji, z namenom, da bi zagrešili teroristična dejanja," poudarja ameriški minister za pravosodje Eric Holder.

Poslani bodo najboljši

ZDA namreč skrbi, da bi se islamski skrajneži, predvsem državljani zahodnega dela sveta, lotili terorističnih napadov na ZDA in države zaveznice.

Kot še dodaja Holder, je ministrstvo ob pomoči urada za boj proti terorizmu pri State Departmentu določilo okoli 70 tožilcev, preiskovalcev in ostalih pravnih strokovnjakov, ki bodo v skupno 14-ih državah Zahodnega Balkana, na Bližnjem vzhodu in severni Afriki tamkajšnjim kolegom pomagali v postopkih za izsleditev in prijetje skrajnežev, ko se ti vračajo iz bojev v Siriji.

ZDA so države, kamor pošiljajo tožilce izbrali in določili po preverjanju uspešnosti trenutnih protiterorističnih aktivnosti, ki se v teh državah izvajajo.
 
"Tja ne prihajajo zato, da bi tam uvedli pravni sistem, ki velja v ZDA. Njihova naloga bo, da preverijo ali v teh državah spoštujejo in izvajajo pravila, ki jih zapoveduje Organizacija Združenih narodov s konvencijo za boj proti terorizmu," dodaja Holder. Med preiskovalci naj bi potekala predvsem intenzivna izmenjava informacij.

V BiH prijeli še 11 domnevnih teroristov

Državna agencija za preiskave in zaščito (Sipa) v BiH so sicer v četrtek ob hišnih preiskavah po vsej državi prijeli še 11 domnevnih teroristov.

Dva je tožilstvo BiH že zaslišalo, ostalih devet pa naj bi preiskovalci  tožilcem predali v naslednjih urah.

 

 

 

Komentarjev 1
  • mirko 12:45 14.november 2014.

    Ne vem ali bodo tudi Srbi nasedli tej pretvezi ZDA. Dejansko bodo ti tožilci in preiskovalci agenti CIA organizacije. Zakaj jih pošiljajo sem ? Zato ker se na Balkanu krepi Ruska obveščevalna služba. V Slovenijo jim jih ni treba pošiljat, ...prikaži več, ker so pri nas že zdavnaj prisotni, saj smo na bivši meji vzhodnega in zahodnega bloka. Pravzaprav nikoli niso odšli, ne Ruski niti zahodni. To se lepo vidi iz salta mortale naše zadnje vlade glede privatizacije državne lastnine in nujnega varčevanja. Bivši komunistični eliti ne bo obisk Lavrova pri nas nič pomagal, zato ker je ekonomski vpliv zahodnih sil na našo državo preveč močan.