Svet
4 ogledov

Obama: Turčija pomembna zaveznica

Ameriškega predsednika v Turčiji ne čaka tako navdušena množica, kot je bil zvez Žurnal24 main
Med prvim obiskom Turčije je ameriški predsednik Obama izpostavil, da ima država pomembno vlogo med islamom in Zahodom.

Ameriški predsednik Barack Obama je med svojim prvim obiskom v Turčiji dejal, da ima ta država pomembno vlogo mostu med islamskim svetom in Zahodom, poleg tega pa je izjemno pomembna ameriška zaveznica. Obama je sicer dejal, da se odnosi nikoli niso tako poslabšali, da državi ne bi bili več prijateljici in zaveznici, za to obstaja trdna osnova, da se v prihodnje še okrepijo. Turčija je bila vseskozi ameriška zaveznica, vendar pa so se odnosi med Ankaro in Washingtonom nekoliko ohladili, ko Turčija ameriškim silam ob napadu na Irak leta 2003 ni dovolila uporabe svojega ozemlja.

Predsednika obravnavala več aktualnih tem
Ameriški predsednik, ki je v Turčijo prispel v nedeljo zvečer, je dopoldne položil venec pred mavzolej ustanovitelja moderne turške države Kemala Atatürka. Od tam je ob strogih varnostnih ukrepih odšel v predsedniško palačo na srečanje s turškim predsednikom Abdulahom Gülom. Kot je Obama povedal po srečanju, sta obravnavala vrsto tem, od razmer v Iraku, prizadevanj za neširjenje jedrskega orožja do Bližnjega vzhoda. Gül pa je izpostavil krepitev dvostranskih odnosov na političnem in gospodarskem področju.

Barack Obama se je sestal s turškim premierjem Tayyipom Erdoganom. © Reuters

 

 

Potek obiska

Prvi postanek Obamovega obiska je grobnica očeta sodobne Turčije Mustafa Kemala Atatürka v Ankari. Po pogovorih s turškim vrhom bo obisk popoldne nadaljeval v Istanbulu na sprejemu udeležencev foruma Zavezništvo civilizacij, ki naj bi okrepil vezi med zahodnim in muslimanskim svetom. Zvečer bo gost večerje, ki jo bo predsednik Gül priredil za udeležence foruma. V torek bo obiskal tudi znamenito Modro mošejo in muzej Hagia Sofija.

Že pred prihodom v Ankaro je Obama včeraj na praškem vrhu EU-ZDA podprl sprejem Turčije v Evropsko unijo. To je verjetno del cene za turško soglasje k imenovanju danskega premierja Andersa Fogha Rasmussena za novega generalnega sekretarja zveze Nato. Turčija je namreč do zadnjega trenutka nasprotovala imenovanju, ker je Rasmussen zagovarjal objavo karikatur o preroku Mohamedu. "Obama je vložil veliko energije (v imenovanje Rasmussena), na kar smo se pozitivno odzvali. Upamo, da bodo dane obljube veljale," so bile včeraj pomenljive besede turškega premierja Erdogana.

Varnostni ukrepi močno poostreni
Obisk spremljajo strogi varnostni ukrepi, saj je glavno mesto preplavilo okoli štiri tisoč policistov, opremljenih za boj z demonstranti, na strehah so ostrostrelci, mesto ves čas preletavajo vojaški helikopterji in letala. V Istanbulu na drugi del obiska že čaka več kot devet tisoč policistov. V obeh mestih že nekaj dni potekajo protiameriški protesti manjših skupin.

Velika pričakovanja
Turška stran od dvodnevnega Obamovega obiska pričakuje otoplitev odnosov z ZDA, ki so se močno ohladili, ko se je prejšnji ameriški predsednik George Bush odločil za inapad na Irak. Turčija kljub temu velja za eno izmed najtesnejših ameriških zaveznic v muslimanskem svetu.

Uvrstitev Ankare v Obamovo evropsko turnejo je jasno sporočilo Turčiji, da gre za evropsko državo, ki je del zahodnega sveta, čeprav je muslimanska. Številni pričakujejo, da bo Obama prav v Turčiji izpolnil svojo obljubo, da bo v prvih sto dneh predsednikovanja nagovoril muslimanski svet, medtem ko analitiki menijo, da takšen govor ne bi spadal v okvir turneje, med katero so prevladovale gospodarske teme in zveza Nato.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.