Svet
2080 ogledov

V Kataloniji vse bolj napeto, obe strani gresta na nož

Barcelona
1/3
Epa
Španska vlada napovedala, da bo Kataloniji odvzela avtonomijo, Katalonci bodo razglasili samostojnost.

Predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont je danes v pismu španski vladi napovedal, da bo v primeru nadaljnjega zaostrovanja ukrepov španske vlade proti Kataloniji uradno razglasil neodvisnost, česar parlament na seji 10. oktobra še ni storil. Madrid je v odgovor sporočil, da bo nadaljeval postopek za odvzem avtonomije Kataloniji.

Carles Puigdemont Zadnji ultimat Svet Madrid Kataloncem: "Časa imate danes do 10.00!"

Puigdemont je s pismom odgovoril na ultimat španske vlade, da se danes do 10. ure izjasni glede razglasitve neodvisnosti in prekine morebiten proces odcepitve.

Oboji gredo na nož

Barcelona | Avtor: Epa Epa
"Če bo vlada še naprej preprečevala dialog in nadaljevala represijo, bi lahko katalonski parlament, če se mu bo to zdelo primerno, glasoval o uradni razglasitvi neodvisnosti. Te 10. oktobra še ni izglasoval," je zapisal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP in vnovič izrazil pripravljenost na dialog.

Vlada v Madridu je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdila prejem pisma in v odgovor sporočila, da bo v skladu s 155. členom španske ustave nadaljevala s postopkom odvzema avtonomije Kataloniji.

Španska vlada se bo na izredni seji sestala v soboto, ko naj bi sprožila ustrezne postopke za prevzem neposrednega nadzora v tej španski pokrajini.

Kaj prinaša 155. člen

Madrid je po zavrnitvi katalonske regionalne vlade, da prekine proces osamosvajanja, napovedal nadaljevanje ukrepanja v skladu s 155. členom španske ustave, ki omogoča uvedbo neposrednega nadzora španske vlade v tej pokrajini. Uvedba še nikoli prej uporabljenega člena sicer pušča odprta številna vprašanja.

Španska vlada je od katalonskega regionalnega voditelja Carlesa Puigdemonta terjala neposreden odgovor, ali so dejansko razglasili neodvisnost, poleg tega pa tudi odpoved prizadevanjem za odcepitev.

Puigdemont je odgovoril z grožnjo razglasitve neodvisnosti, ki je regionalni parlament še ni izglasoval, če bo Madrid nadaljeval z represivnimi ukrepi, kar so v Madridu razumeli kot odklonilni odgovor na svoje zahteve. Napovedali so nadaljevanje postopkov v skladu s 155. členom ustave, ki je bila sprejeta leta 1978, po koncu Francove diktature.

Barcelona protesti | Avtor:

Kot določa še nikoli uporabljeni člen, lahko Madrid, če regionalna vlada krši ustavna določila ali "ravna na način, ki resno ogroža splošni interes Španije", sprejme "nujne ukrepe za zagotovitev njenega ravnanja v skladu s tem interesom".

Prvi korak, ki predvideva uraden poziv predsedniku regionalne vlade, naj se drži v ustavi določenih obveznosti, je Madrid že storil. Nadaljnji konkretni ukrepi pa v členu niso opredeljeni, zaradi česar se odpira vprašanje, kakšno pot bo dejansko ubral Madrid.

Lahko bi se odločil za prevzem neposrednega nadzora nad Katalonijo, odstavitev katalonske vlade in razpustitev parlamenta ter razpis novih regionalnih volitev. Najverjetneje bi prišlo tudi do menjav na nekaterih drugih ključnih položajih, kot je na vrhu katalonske regionalne policije in civilne zaščite, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je v ponedeljek v pismu Puigdemontu zapisal Rajoy, uporaba 155. člena nikakor ne pomeni razveljavitve avtonomije pokrajine, temveč gre za "ponovno vzpostavitev zakonitosti v avtonomiji". Puigdemont po drugi strani v tem ukrepu vidi prekinitev avtonomije.

Rajoy sicer ne more sam sprožiti 155. člena. S predlogom konkretnih ukrepov se mora obrniti na senat, zgornji dom španskega parlamenta, v katerem ima njegova Ljudska stranka večino 149 od 266 sedežev. Pristojni odbor bi moral potrditi premierjev predlog in nato senatu v glasovanje predložiti točno določene pravne ukrepe.

Navedbe o tem, kako dolgo naj bi trajal celoten postopek, so različne, gibljejo pa se od treh do desetih dni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 14:40 19.oktober 2017.

    Kdo je dal premierju pooblastila za uvedbo referenduma ,ta mora vztrajati do konca ,drugače so bile vse žrtve zaman ,ostala bo zgodovinska sramota .

  • mirror 14:03 19.oktober 2017.

    Se bodo že zmenili brez naših komentarjev....

  • boogin1 13:15 19.oktober 2017.

    Kdo se še spomni Španskih borcev ? Izgleda, da se bo zgodovina ponovila.