Svet
51644 ogledov

Služenje obveznega vojaškega roka že kmalu v veljavi?

Hrvaška vojska Profimedias
Vrh hrvaške politike razmišlja o ponovni uvedbi služenja obveznega vojaškega roka. Ta bi po poročanju hrvaških spletnih portalov najverjetneje trajal tri mesece, uvedli pa bi ga lahko že 1. januarja prihodnje leto. Na Hrvaškem so sicer obvezno služenje vojaškega roka ukinili leta 2007.

Hrvaško obrambno ministrstvo se po navedbah portala index.hr odloča med tremi koncepti vojaškega roka. Razlikovali naj bi se predvsem v trajanju roka ter predvidevajo služenje za enega, tri ali šest mesecev.

Po ocenah portala bo najverjetneje sprejet načrt, ki predvideva trimesečno služenje. Mladi bi prejemali honorar okoli 700 evrov na mesec in imeli vse pravice, ki jih imajo zaposleni. Vojaško usposabljanje pa bi bilo obvezno samo za moške.

Ker gre za zahteven logistični in finančni podvig, še ni znano, kdaj naj bi na Hrvaškem uvedli ponovno služenje obveznega vojaškega roka. Mediji sicer ugibajo, da bi služenje lahko uvedli že 1. januarja prihodnje leto.

Možno tudi služenje na drugačne načine

Država sicer v skladu z ustavo ne more nikogar prisiliti v služenje vojaškega rok, a kot menijo na obrambnem ministrstvu, bi tisti, ki ne želijo služiti, lahko bili podvrženi drugačnemu usposabljanju, denimo glede prve pomoči in odzivanju na naravne nesreče.

Hrvaški minister za veterane Tomo Medved je danes izjavil, da je v državi potrebno "vzpostaviti določene module obveznega služenja vojaškega roka". "Tisti moduli, ki jih bomo prepoznali kot najbolj optimalne, bodo nato šli na javno posvetovanje," je dodal.

Ob tem je pojasnil, da poleg klasičnega služenja vojaškega roka obstajajo tudi načini služenja, v kateri bi se mladi lahko usposabljali za delo na področju civilne zaščite, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaški obrambni minister Ivan Anušić je medtem prejšnji teden pojasnil, da bi se mladi med služenjem vojaškega roka lahko učili rokovanja z orožjem in okrepili svojo fizično pripravljenost. "Trije meseci so dovolj za to, tudi če si popolnoma nepripravljen. V treh mesecih lahko preideš od nekoga, ki ne zna preteči 50 metrov, do nekoga, ki lahko z opremo prehodi 30 kilometrov," je dodal.

Portal index.hr je prejšnji teden izvedel anketo, v kateri je več kot 75.000 ljudi izrazilo svoje mnenje glede služenja obveznega vojaškega roka. Okoli 55 odstotkov anketirancev je ponovni uvedbi obveznega služenja nasprotovalo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • tanja_tatjana7 20:19 14.februar 2024.

    Če bojo šli mulci v Sloveniji služit vojaščino bojo naredl velko napako. Bi blo dobr za mularijo, da odslužjo vojaški rok, ampak se vprašam, če je pametno, da bodo mulci imeli orožje na dosegu roke. Mogoče pa je še premalo ...prikaži več nasilja? Ne vem samo na glas razmišljam.

  • natasa86 13:16 13.februar 2024.

    Brez veze sinčki iz elit ne bodo nikdar oblekli uniforme spet drugi bodo pa poizkusili na drugačen nacin.

  • sam1 07:55 13.februar 2024.

    Izgleda,da naši "vrli" možje precej prebirajo balkanske novice in točno z zamikom,ko najprej srbi,nato še hrčki objavijo ugibanja ,načine in čas ponovnega obveznega naborništva,tudi naši pristavijo lonček,čeprav vedo,da je to navadna utopija in vržen denar skozi okno-kot je to že ...prikaži več pred časom storil en drugi veliki vodja,bodo pa posamezniki dobro napolnili mošnjičke.......