Svet
24012 ogledov

Oče pokojne avstrijske potapljačice: Hrvati lažejo in prikrivajo dejstva!

Verena Heinz družinski arhiv
Teden dni od tragične nesreče, v kateri se je na Krku smrtno ponesrečila mlada avstrijska potapljačica Verena Heinz. Družina je skrušena, oče terja pravico.

Oče mlade avstrijske potapljačice, Verene Heinz, Dieter, je bil v času nesreče z njo. Teden dni po smrti hčerke še vedno ne ve, kdaj bodo oblasti dovolile, da prevzame posmrtne ostanke in pripravi pogreb. Novinarji Jutarnjega lista so očeta obiskali na njegovem domu. Poročajo, da je družinska hiša v Stroblu, ob jezeru, polna gostov, saj prihajajo sorodniki in prijatelji iz vse Avstrije, da bi skrušeni družini v težkih trenutkih stali ob strani. 

Oče je novinarjem Jutarnjega lista takoj povedal, da jih je sprejel le iz enega razloga, in sicer, da se na ta način dvigne zavest glede nevarnosti na morju, da nihče več ne bi bil žrtev takšne nesreče. 

Hči je bila izkušena potapljačica, med drugim je imela izpit za upravljanje s plovili, surfala je, jadrala, bila je inštruktorica potapljanja na dah, potapljala pa se je tudi z jeklenkami. Oče, ki ima za seboj več kot 15 zisoč potopov, je povedal, da se je njegova hči skoraj prej naučila potapljati kot hoditi. 

Usmeril se je naravnost proti njima

Še danes si ne more pojasniti, kaj natančno se je usodnega zgodilo, je povedal za Jutarnji list. S strani domačinov sta oče in sin dobila nasvet, kje bi se lahko potapljala na dah. Priporočili so jima lokacijo, globoko okrog petnajst metrov. 

Oče in hčerka naj bi tam vadila; Verena je namreč na Hrvaško prišla z namenom, da bi kot inštruktorica pomagala avstrijskemu prvaku v tem športu Christianu Redlu. Oče pove, da sta se potapljala izmenjaje, da je imela hčerka sprva nekaj težav z ušesom, nato pa se je zelo veselila, ko ji je tretji potop v celoti uspel. Povedal je, da sta bila razigrana, vesela. 

Dieter je dodal, da je bilo naokrog več plovil, ki pa da niso predstavljali nevarnosti. Naenkrat sta zagledala večji gliser, s katerim je uporavljal 25-letni mladenič iz Zadra, ki se jima je približeval z veliko hitrostjo. 

Zadel je oba, pri čemer je elisa motorja zagrabila Verenino nogo. Oče je povedal, da je izurjen za takšne primere, a da ni nikoli pričakoval, da bo moral reševati svojega otroka. Pomagala jima je ženska na vodnem skuterju, čez nekaj minut se je vrnil tudi mladenič z gliserjem, ki je bil - tako pravi Verenin oče - v očitnem šoku. 

Verena Heinz | Avtor: družinski arhiv družinski arhiv

Uro do bolnišnice

Močno poškodovano mladenko so prepeljali na plažo, oče je močno pritiskal na njeno rano, da ne bi izkrvavela. Povedal je, da zdravstveno osebje ni dovolilo, da bi hčerko v reševalnem vozilu spremljal do bolnišnice, zato je sedel v svoj avto in vozil za njimi. Od Malinske do bolnišnice na Reki so potrebovali skoraj uro. 

Oče je povedal, da je skušal v bolnišnici izvedeti, kaj se dogaja, a neuspešno. "Nihče, niti policist, niti medicinske sestre, zdravniki, nihče ni govoril angleško niti nemško. Vi ste turistična država, vi od tega živite! Nič mi ni bilo jasno. Čez kako uro se je pojavil zdravnik, ki je govoril angleško in mi povedal, da je Verena umrla." 

Storilca ne želi spraviti v zapor, a ...

Oče je dodal, da je bil to gotovo najtežji trenutek v njegovem življenju, še toliko bolj, ker pri svojem početju nista storila nobene napake, upoštevala sta vsa načela varnega potapljanja. Gliserji morajo pluti vsaj 300 metrov od obale, hčerko sta bila oddaljena okrog 100 do 150 metrov. 

"Ne vem, zakaj storilca, ki je povzročil nesrečo, država ščiti. Zakaj govorijo, da je do trka prišlo 300 metrov od obale, kar je čista laž!" Oče dodaja, da je izkušen potapljač, morjeplovec, da je svoje otroke učil jadrati in upravljati s plovili, natanko pozna vsa pravila. 

"Mladeniču ne želim nič slabega. Ne želim mu uničiti življenja, čeprav je uničil mojega in Vereninega. Želim pa, da njena smrt ne bo zaman. Naj bo to zadnja tragedija na vaši obali. Mladeniči, kot je ta, ne bi smeli upravljati z gliserji, ki imajo 500 konjskih moči, v njihovih rokah lahko postanejo morilsko orožje. Ne želim, da gre mladenič v zapor, to ne bo vrnilo moje hčerke, želim pa da se nikoli več ne približa motornemu plovilu!" je jasen oče. 

S 25-letnikom še ni govoril. Pravi, da bi bilo v tem trenutku zanj to še pretežko. 

Kamenčki na obali Nesreča na hrvaški plaži Svet "Odrezalo ji je nogo, vsepovsod je bila kri" Vereni Heinz "Hrvaška kot tretji svet!" Svet To je povedal oče mladenke, ki je končala na hrvaški plaži

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • 154bb981b46dec9676b53ddcf41cbd570c99c952 09:04 01.avgust 2019.

    Najbolj lažniva in introvertirana nacija so Hrvati. Čim dlje od teh psihopatov. Svetovno znan podatek, bedaki v Bruslju pa še kar verjamejo.

  • Avatar Stewiarra
    Stewiarra 01:14 01.avgust 2019.

    Ali veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

  • dusan72 22:55 31.julij 2019.

    Če že povzemate oziroma prevajate članke, naredite to v celoti. Oče je tudi rekel, da je na mestu nesreče, kjer se je potopil po poškodovano hčer, odvrgel svoje uteži. To pomeni, da je točka nesreče znana na meter natančno. Vprašanje ...prikaži več je samo ali lahko ta podatek pred uradno preiskavo zlorabi in te iste uteži teoretično lahko prestavi do Umaga (ker so indici, da država ščiti povzročitelja) ne bi bilo nič čudnega.