Svet
9432 ogledov

Oče ubitega sina s tem zaprl usta policiji

Davor Dragičević Youtube
V Banjaluki še vedno vre. Oblasti danes spustile očeta ubitega sina, a napovedani so novi protesti.

Davor Dragičević, oče v nepojasnjenih okoliščinah ubitega 21-letnega mladeniča Davida, bo še naprej terjal svojo pravico; tako je napovedal po današnji izpustitvi iz pripora. Kot je znano, ga je policija v Banjaluki priprla včeraj, in sicer zaradi "suma ogrožanja varnosti uradnih oseb" oziroma, ker se ni odzval na poziv na zaslišanje na policijo.

Danes so Dragičevića zaslišali, zatem pa izpustili; njegov odvetnik Ifet Feraget je povedal, da enostavno niso obstajali razlogi za njegovo prijetje, kar je včeraj izzvalo množične proteste in več incidentov protestnikov s policijo. Poleg tega prijetemu niso vročili naloga za zaslišanje.

Napovedal boj do konca

"Pravica za Davida," je vzklikal oče ubitega sina, ko so ga pripeljali iz pripora, pri tem pa napovedal novo zborovanje na osrednjem mestnem trgu, kjer je včeraj zvečer policija sicer prepovedala shode ljudi.

Novinarjem je povedal, da so ga prijeli, ko je svojo nekdanjo partnerko, mamo ubitega mladeniča, peljal k zdravniku. Rekel je, da na policijski postaji ni bil tarča zlorab.

"Ponovno bom na trgu ob 18. uri. Ne pade mi na pamet, da bi svojega otroka prepustil zločincem in morilcem. Fizično sem v dobrem stanju, mentalno še v boljšem, ne morejo mi ničesar," je izpostavil oče, ki se bori za razjasnitev okoliščin uboja svojega 21-letnega sina. Prepričan je, da so za njegovo smrt odgovorne oblasti Republike srbske.

K novim protestom je pozvala tudi mama pokojnega mladeniča in pri tem izpostavila, naj se ljudje vedejo mirno in dostojanstveno. Opozorila je, da je v proteste pozvanih več provokatorjev, ki izzivajo nasilje.

Poudarila je še, da so v Banjaluko pripeljali številne do zob oborožene policijske okrepitve, kar je označila kot opozorilo, da nekdo pripravlja prelivanje krvi v tem mestu.

Banjaluka protesti Kaos, tudi nad mame z otroki Svet Mama umorjenega policistom: Imate vi mame?

Val protestov

Podporo staršem mladeniča danes izražajo tudi v Beogradu.

V srbski prestolnici se je sicer že pred tremi tedni razširil val protestov, ki so iz tedna v teden množičnejši. Ljudje zahtevajo prenehanje nasilja, ki naj bi ga na dnevni ravni in v vseh porah življenja izvajala vladajoča SNS na čelu s predsednikom Aleksandrom Vučićem. Prvi shod je potekal pod geslom "Stop krvavim srajcam"; Vučić se je na shod odzval z besedami, da jih lahko po ulicah hodi pet milijonov, a da sprememb ne bo.

Na sobotnem shodu so med drugim jasno izpostavili tudi, da na nacionalni televiziji zahtevajo pet minut, namenjenih shodu, a jih niso dobili. Večino medijev obvladuje vladajoča stranka, o protestih in prizadevanjih opozicije, poudarjajo organizatorji shodov, enostavno ne poročajo. Tisti, ki se ne strinjajo z vladno politiko, zato drug drugega spodbujajo in pozivajo k protestom preko spletnih omrežij.

Na spletnih omrežjih se vrstijo pozivi k protestom tudi v drugih srbskih mestih, za Beograd je za soboto že potrjen nov shod.

Protesti v Beogradu Reportaža Svet "Slikaj, pile moje!"* Nesreča vlaka in avtobusa, Niš Nesreča Svet Pokopali 17-letnico. "To je najbolj žalosten dan."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 14:39 26.december 2018.

    Balkan gori ! Ali boš zgorel ali ušel ....ostaja vprašanje .