Svet
17 ogledov

Od pokojnega je pobral virus

ebola, liberija EPA
V teksaški bolnišnici bodo morali osamiti tudi svojega uslužbenca. Z ebolo se je okužil, ko je poskušal rešiti življenje bolniku, ki je sredi tedna umrl.

Na letališču v Beogradu od sobote popoldne poostreno pregledujejo potnike, ki vstopajo v Srbijo zlasti iz držav v Afriki, kjer je največ okuženih z virusom ebole, poroča Blic. Potnikom ob prihodu na letališče preventivno izmerijo telesno temperaturo, v enega od hotelov v bližini letališča pa nameravajo nameščati posameznike, za katere bi sumili, da so se okužili in bi jih bilo zato potrebno osamiti v karanteni.

Na podoben način potnike z morebitno okužbo nadzirajo tudi na newyorškem letališču JFK, enake ukrepe pa bodo predvidoma že v naslednjih dneh začeli izvajati tudi na štirih največjih letališčih v Združenih državah Amerike in letališčih v Londonu, Heathrow ter Gatwick.

Okužen tudi medicinski tehnik

V Združenih državah Amerike (ZDA) so medtem potrdili, da je z ebolo okužen še en bolnik in sicer medicinski tehnik, zaposlen v eni od bolnišnic v Teksasu, kjer so sprejeli in zdravili Thomasa Duncana, ki je zaradi posledic okužbe z ebolo umrl v sredo. Medicinski tehnik je bil takoj zatem poslan na test, ki je sedaj potrdil okužbo, poroča BBC.

V Veliki Britaniji že trenirajo

Zaradi posledic okužbe z ebolo je v Afriki doslej umrlo že več kot 4000 ljudi. V Veliki Britaniji so doslej odkrili le eno okužbo in zato bolnika sprejeli v zdravniško oskrbo. Zdravstveni delavec William Pooley, ki se je okužil v Sierri Leone, pa je nato septembra povsem ozdravel.

Ne glede na to pa v Veliki Britaniji ne želijo tvegati, zato se na morebitni pojav in izbruh okužbe pospešeno pripravljajo. Prvo večjo vajo so tamkajšnji reševalci, zdravstveni delavci in uslužbenci ostalih pristojnih služb opravili v soboto, ki je potekala na različnih delih države.

350 prostovoljcev se je javilo, 117 je bilo izbranih

V Nemčiji, kjer so pred dnevi odkrili tretji primer okužbe z ebolo pa se prostovoljci tamkajšnjega Rdečega križa (RK) že pripravljajo na odhod v Sierra Leone in Liberijo, kjer bodo pomagali okuženim z virusom ebole. 117 posameznikov je trenutno že v pripravljenosti, poroča Spiegel.

Po pozivu ministra za zdravje Hermanna Gröhe je svojo pomoč takoj ponudilo okoli 1600 posameznikov in različnih prostovoljnih, dobrodelnih društev in organizacij, RK pa je prejela še za okoli 350 ponudb pomoči. Med drugim se je v Afriko pripravljeno odpraviti 43 zdravnikov. 

RK že od konca septembra, po vsem svetu išče prostovoljce, med njimi zdravnike, medicinske sestre in negovalke, farmacevte, laboratorijske tehnike ter fizioterapevte, ki bi jih zaposlili v bolnišnicah in podobnih zdravniških ustanovah, ki jih RK namerava čimprej na novo vzpostaviti izključno za pomoč okuženim z ebolo v Kenemi v Sierra Leone in tudi na ostalih delih zahodne Afrike. V Liberiji pa bi RK, če bi zato pridobilo soglasje tamkajšnjih oblasti, vzpostavil mobilno bolnišnico.

Komentarjev 2
  • mph 21:50 12.oktober 2014.

    Če ne pri levih/desnih :-), pa se tukaj povsem strinjam s tabo. Če pride do tega, da mutira tako, da se bo lahko širil po zraku, potem je konec civilizacije, kot jo poznamo, vse bo razpadlo, vsako bo moral imet ...prikaži več dobro zalogo orožja doma ob hrani.

  • mirko 20:49 12.oktober 2014.

    Vsi teoretiki o zaroti farmacije o virusu ebola se ne zavedate, da je ta virus dejansko zelo nevaren, zato ker pri večjem številu okuženih in dlje časa kot se ta virus prenaša, večja je možnost da virus mutira in dobi ...prikaži več sposobnost, da se začne prenašati tako kot navadna gripa, po zraku. Zato je zelo pomembno, da se virus čimprej omeji na čim manjše število okuženih ljudi, najboljše pa je na nulo, kar je pa praktično nemogoče. Upam da jim bo uspelo, če ne pa boljše da ne pomislimo kaj bi se dogajalo v prihodnosti na tem svetu, nič kaj dobrega za človeštvo.