Svet
540 ogledov

"Odgovor ni v poceni delovni sili"

Šef podjetja Apple Tim Cook. Reuters
Izvršni direktor Appla odgovarja na vprašanje, zakaj se večina njihovih proizvodov še vedno izdeluje na Kitajskem.

"Moje mnenje je, da glede Kitajske obstajajo zablode," poudarja izvršni direktor Appla Tim Cook. Dodaja, da je razširjeno prepričanje, da številne družbe izdelujejo svoje proizvode na Kitajskem zaradi poceni delovne sile. "Ne vem, v katere predele Kitajske odhajajo drugi, a Kitajska že dolgo let ni več država s poceni delovno silo," je Cook izpostavil na forumu v organizaciji Fortune magazina.

Apple Pet milijard evrov Svet Tako bo izgledal nov sedež družbe Apple

Cook je pri tem dodal, da Apple svoje prizvode izdeluje na Kitajskem zaradi drugih razlogov, predvsem pa zaradi velikega števila veščih ljudi na enem mestu.

"Proizvodi, ki jih mi izdelujemo, zahtevajo napreden način uporabe orodij, natančnost in delo z občutljivimi materiali, ki so kot umetniška dela. V ZDA lahko organiziramo sestanek inženirjev za delo s takšnimi orodji, a nisem prepričan, če bi napolnili en prostor. Na Kitajskem bi napolnili nogometne stadione," je delovno silo v ZDA in na Kitajskem primerjal Cook.

Dodal je, da na Kitajskem za Apple delajo veliki strokovnjaki in pri tem pohvalil kitajski izobraževalni sistem.

Apple Svet Apple: "To je politično sranje!"

Pred njim je Steve Jobs med drugim takratnemu predsedniku Baracku Obami pojasnjeval, zakaj številna delovna mesta v Applu zasedajo Kitajci in ne Američani. Izpostabil je številne prednosti kitajske množične proizvodnje, poleg ostalega tudi veliko število tovarn, kjer delavci delajo šest dni na teden, pogosto 12 ur dnevno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Dav Lob 22:53 15.december 2017.

    temu se na krako rece"POHLEP