Svet
480 ogledov

Odkrili prvo novo okužbo po lanskem novembru

Jacinda Ardern Profimedia
Na Novi Zelandiji so danes potrdili prvo novo okužbo s koronavirusom po več kot dveh mesecih, kar je na območju severno od Aucklanda že sprožilo mrzlično iskanje stikov okužene in razmišljanja o omejevalnih ukrepih.

Novi koronavirus so potrdili pri 56-letni ženski, ki se je pred kratkim vrnila iz štirimesečnega potovanja po Evropi. Ob prihodu na Novo Zelandijo je morala preživeti 10 dni v karantenskem hotelu in ker je bil nato test na covid-19 negativen, so jo izpustili.

Zatem sta z možem več dni potovala po Severnem otoku in obiskala okoli 30 različnih krajev, nato pa je ženska zbolela in test na novi koronavirus je bil pozitiven.

Zdravstvene oblasti skušajo zdaj ugotoviti, s kom vse je bil par v stiku. Minister za zdravje Chris Hipkins pa je dejal, da je še prezgodaj, da bi razmišljali o morebitni uvedbi omejevalnih ukrepov. "Ne vemo še, od kje izvira okužba," je dejal.

izpoved Slovenke Popotnik "Če pogledamo naokoli, smo lahko hvaležni, saj živimo v res lepi državi"

Se je okužila v karantenskem hotelu?

Žensko so namreč v karantenskem hotelu testirali kar dvakrat in obakrat sta bila testa negativna. Tudi njen mož ni kazal nobenih simptomov okužbe. Obstaja pa možnost, da se je ženska okužila v tem karantenskem hotelu, iz katerega so jo izpustili 13. januarja. Okoli 600 ljudi, ki so v tem času bivali v tem hotelu, so zdaj zaprosili, da se izolirajo in ponovno testirajo, navaja AFP.

To je sicer že drugi primer, da je zbolel nekdo, ki je po prihodu v državo uspešno prestal obvezno desetdnevno karanteno v zaprtem hotelu. Prvi tak primer je bil avgusta moški, ki se je vrnil iz Indije. Testi so bili negativni, simptomi pa so se mu začeli kazati peti dan po izpustu iz karantenskega hotela.

Nova Zelandija je bila sicer od 18. novembra država brez covida-19 v splošni populaciji. Skupaj so v tej državi s petimi milijoni prebivalcev zabeležili 1927 okužb z novim koronavirusom in vsega 25 smrti.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.