Svet
7573 ogledov

Odločitev Ikee v luči vojne v Ukrajini

Ikea
Odločitev so objavili danes.

Švedski pohištveni velikan Ikea, ki je po ruskem napadu na Ukrajino v začetku marca že začasno ustavil poslovanje v Rusiji in Belorusiji, zdaj napoveduje dodatno zmanjšanje svoje prisotnosti v obeh državah, ki sodelujeta v agresiji. Ikea bo zmanjšala število zaposlenih v trgovskih središčih, napoveduje tudi prodajo svojih ruskih tovarn.

Ikea, natančneje njeni krovni skupini Ingka in Inter Ikea, ima v Rusiji 17 trgovin in štiri proizvodne obrate, vse skupaj je do februarskega ruskega napada na Ukrajino kot eden večjih tujih delodajalcev zaposlovala okoli 15.000 ljudi.

Dober teden dni po ruski agresiji je Ikea, ki je v Rusiji prisotna od 2000, skupaj s številnimi drugimi zahodnimi podjetji začasno ustavila poslovanje v največji svetovni državi in tudi Belorusiji, ki z Rusijo sodeluje pri vojaških aktivnostih v Ukrajini.

"Žal se razmere niso izboljšale in uničujoča vojna se nadaljuje," so v sporočilu za javnost zapisali v Ingka Group. To je po njihovih navedbah močno vplivalo na poslovanje in dobavne verige po vsem svetu, na kratek rok pa ne vidijo možnosti za nadaljevanje delovanja v Rusiji in Belorusiji.

Trgovska dejavnost tako ostaja zaustavljena, število zaposlenih v trgovinah pa bodo zmanjšali. Podrobnosti v Inter Ikea Group, ki upravlja s trgovskimi centri, za zdaj niso navedli.

Ikea bo prodala tudi nekaj svojih zalog pohištva v Rusiji, obenem pa bo zmanjšala tudi število zaposlenih v štirih tovarnah Ingka Group v Rusiji. Podrobnosti tudi v tem primeru niso navedli. So pa napovedali, da bodo obenem začeli postopke za prodajo teh proizvodnih obratov.

Trajno bodo prenehali izvajati tudi logistične aktivnosti v Rusiji in Belorusiji.        

McDonald's Rusija Svet Ruska konkurenca McDonald'su odpira svoja vrata

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar F16
    F16 12:02 16.junij 2022.

    Pa kaj še. Jokali bodo za Ikeo al kaj?? Znanje ostane z ljudmi. Ne vem koliko bo Rusija brez Ikeje na slabšem. Čez 1 mesec bo to nova ruska firma kot so naredili z McDonald's