Svet
5 ogledov

Odločitev v roke Bushu

Pritisk javnosti na turško vlado, naj ukrepa se je, potem ko so napadi kurdskih Žurnal24 main
Turčija je preložila odločitev o posredovanju na postojanke kurdskih upornikov v severnem Iraku preložila do srečanja z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem.

Načelnik generalštaba turške vojske Yasar Buyukanit je včeraj povedal, da je Ankara preložila odločitev o posredovanju na postojanke Kurdske delavske stranke (PKK) v goratih predelih severnega Iraka do srečanja turškega premierja Recepa Tayyipa Erdogana z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem čez deset dni.

V Washingtonu so odločitev o preložitvi vojaške akcije sprejeli z olajšanjem, po drugi strani pa izjava za Belo hišo ni ravno prijetna, saj jo potiska v sredino konflikta med nestabilnim Irakom in pomembno Natovo zaveznico Turčijo.

Turška javnost je po besedah predsednika turškega parlamenta Köksala Toptana vznemirjena zaradi ameriške mlačnosti do tega vprašanja. „Z DA so na točki, ko se bodo morale odločiti, ali se bodo zavzele za svojo dolgoletno zaveznico Turčijo ali ne,“ je včeraj povedal za televizijo NTV.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je medtem evropske države kritiziral, da Turčije ne podpirajo dovolj v boju proti kurdskim upornikom. Dejal je, da evropske države Turčiji ne izročajo kurdskih upornikov, kar kaže na " pomanjkanje iskrenosti" teh držav.

Nobene od evropskih držav ni izrecno omenil, vendar naj bi v mislih imel predvsem Avstrijo, ki naj bi visokemu predstavniku PKK, za katerim je bila razpisana tiralica Interpola, poleti omogočila, da je z letalom pobegnil na sever Iraka.

V petek so turška letala in helikopterji bombandirali položaje kurdskih upornikov na turško-iraški meji, vendar še ni jasno, ali so prestopili na iraško ozemlje. Ob meji z Irakom sicer na morebitno kopensko ofenzivo proti kurdskim upornikom že čaka 100 tisoč turških vojakov.

Neuspešna pogajanja
Včerajšnja pogajanja med Turčijo in Irakom so bila očitno neuspešna. Čeprav Iračani trdijo, da so obrodila prve sadove, se turška stran s tem očitno ne strinja, saj naj bi bila nad iraškimi ponudbami za rešitev krize razočarana.

Ankara je Iraku med drugim predala seznam 153 skrajnežev turške delavske stranke (PKK) in od Bagdada zahtevala njihovo izročitev. Iraški predstavniki pa naj bi ob tem povedali, da lahko izročijo le 18 članov PKK, saj naj ne bi imeli moči za lov na kurdske upornike v goratih območjih države.

Turška delegacija je ugotovila, da je iraška stran sicer prinesla ideje, a bi njihova uresničitev zahtevala dalj časa, kar zanje ni sprejemljivo.

Turčija, ZDA in večji del mednarodne skupnosti imajo PKK za teroristično organizacijo. V severnem Iraku naj bi delovalo kakih 3500 pripadnikov stranke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.