Svet
16629 ogledov

To je Janša zabrusil evropskemu komisarju

Janez Janša
Evropski komisar je našega premierja pozval k pojasnilom glede menjave generalnega direktorja Statističnega urada RS.

"Upam, da tokrat zadnjič igrate politično igro za slovensko levico"

Premier Janez Janša se je na poziv evropskega komisarja za gospodarstvo Paola Gentilonija k pojasnilom glede menjave generalnega direktorja Sursa odzval s tvitom, da ni prejel Gentilonijevega pisma, medtem ko so mediji ga. "Upam, da tokrat zadnjič igrate politično igro za slovensko levico," je sporočil komisarju.

Slovenska vlada je zamenjala politično nastavljeno osebo s strokovnjakom s 30-letnimi izkušnjami v tem uradu, je na Twitterju zapisal Janša. Pri tem je na svoj zapis opozoril tudi predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Gentiloni je po sredinih navedbah komisije v pismu "pozval k nekaterim pojasnilom v povezavi z nedavno zamenjavo generalnega direktorja statističnega urada Slovenije". Pismo je poslal ta torek.

Na vprašanje o razlogih za pismo so v tiskovni službi komisije odgovorili, da je "komisija zavezana zagotavljanju popolnega spoštovanja načel nepristranskosti in strokovne neodvisnosti nacionalnih statističnih organov, kot to določa zakonodaja EU".

Vlada naj bi se pri razrešitvi sklicevala na napačen zakon

Vlada je konec maja zamenjala generalnega direktorja Statističnega urada RS (Surs) Bojana Nastava in za vršilca dolžnosti imenovala Tomaža Smrekarja, in sicer do imenovanja novega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev, to je do 22. novembra.

Statistični svet RS, ki je strokovno posvetovalno telo za strateška in razvojna vprašanja državne statistike, je v začetku junija dal pobudo za ustavno presojo Nastavove razrešitve. Pravno mnenje, ki so ga pridobili, kaže, da se je vlada pri razrešitvi sklicevala na napačen zakon, so navedli.

Janša je glede Nastavove razrešitve za TV Slovenija konec maja dejal, da je bila ta potrebna "zaradi odzivnosti". "Gre za to, da ta organ deluje strokovno, da je odziven, da se lahko zanesemo na to, da če bomo jutri potrebovali podatke, jih bomo dobili," je pojasnil.

Podprla ga je tudi evropska poslanka Romana Tomc, ki je na Twitterju zapisala, da je poteza politično motivirana, podžigajo pa jo slovenski akterji.

Janez Janša Slovenija Ni jim dal zaupnih podatkov, zato so klicali Janšo. Sledila je odpoved.

Tudi z EPP se odnosi hladijo

Pred kratkim je Janša na Twitterju očital največji evropski stranki, del katere je tudi SDS, da naj se raje posveti reševanju aktualnih težav prebivalcev EU in naj "neha uničevati sama sebe z levičarsko retoriko". Stranka EPP namreč razmišlja o možnosti izključitve madžarske stranke Fidesz, katere predsednik je Viktor Orban

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 81
  • Albatroz 06:48 12.junij 2020.

    V slovenski vladi je največ tujcev ki so tako ali drugače pridobili slovensko državljanstvo, to pomeni da so iz povsem oddaljenega ozemlja nigrirali na jugoslovansko Slovenijo. Tega nesmejo poročati mediji in nišče drug kakšen je cil izpodrivati slovenski narod.

  • Avatar Bellionka
    Bellionka 00:49 12.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com

  • Preprostež 22:13 11.junij 2020.

    Kaj je, Izdajalec Janša? Ti je Orban naročil, da nagajaj EU?