Svet
45 ogledov

Odprli najdaljšo super hitro železniško progo

Hitri vlak
1/6
Reuters
Za pot, za katero je bilo do sedaj potrebnih 20 ur vožnje, bo hitri vlak prevozil v osmih urah.

Kitajska je danes odprla najdaljšo hitro železnico od Pekinga do Guangzhoua. Vlaki bodo na tej 2300 kilometrov dolgo poti vozili s hitrostjo okoil 300 kilometrov na uro. Čas potovanja se bo tako z dvajsetih skrajšal na osem ur, poroča Reuters.

Novo železniško povezavo so danes slovesno odprli v Pekingu z odhodom prvega hitrega vlaka proti Guangzhouu ob 9. uri. Uro kasneje pa je vlak odšel tudi iz Guangzhoua proti Pekingu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na poti do Giangzhoua, ekonomske prestolnice južne Kitajske, bo vlak ustavil na 35 postajah, vključno z velikimi mesti Zhengzhou in Wuhan na rekah Jangce oz. Čangša.

Dan prve vožnje skrbno izbran

Kot so poročali državni mediji, so se za odprtje celotne hitre proge na današnji dan odločili tudi v počastitev rojstnega dne kitajskega komunističnega voditelja Mao Zedonga, ki naj bi se rodil 26. decembra 1893.

Širokopotezni načrti za hitre vlake

Z novo hitro progo med Pekingom in Guangzhouom se je kitajski sistem hitre železnice na Kitajskem podaljšal že na 9300 kilometrov. Skupno v državi do leta 2020 načrtujejo štiri hitre povezave med vzhodom in zahodom ter štiri med severom in jugom. Skupno naj bi bila mreža hitre železnice na Kitajskem dolga okoli 16.000 kilometrov.

Komentarjev 4
  • privat 10:32 03.februar 2013.

    čestitke kitajski vladi...enostavno tam vlada ne krade ampak ulaga v razvoj svoje države!!

  • McClain 09:51 27.december 2012.

    da,to pa res skrbi!!

  • dragec 08:48 27.december 2012.

    res je, kaj če bi povabili te Kitajve, jim ponudili koncesijo in bi nam zgradili hitro progo Hodoš - Koper s hitrosti cca 250km na uro...ha?