Svet
44 ogledov

"Odšel bom po nevesto. Zlepa ali zgrda!"

Tovornjakarji na srbsko - hrvaški meji EPA
Hrvaška vlada je tudi po pozivih Evropske komisije vendarle sprostila ves promet na mejnem prehodu Batrovci-Bajakovo, kjer so bile kolone vozil pred mejo dolge tudi do 20 kilometrov.

Po mejnem prehodu Šid-Tovarnik je Hrvaška vendarle odblokirala tudi prehod Batrovci-Bajakovo in tako sprostila več kilometrske kolone tovornjakov, ki so čakali na srbski strani meje. Okoli 21. ure je tudi srbska vlada, ki je vpeljala povračilne ukrepe, sprostila blokado.

Mejni prehodi med Hrvaško in Srbijo (Ilok-Bačka Palanka, Ilok 2-Neštin, Principovac-Ljuba, Principovac 2-Sot, Erdut-Bogojevo in Batina-Bezdan ter železniška Tovarni-Šid in Erdut-Bogojevo) ostajajo zaprti.

"Po nevesto v Novi Sad bom odšel, pa če boste odprli Erdut ali ne"

Da zapleti niso vplivali le na poslovanje podjetij, trgovino in meddržavniške posle, pa dokazuje zapis bodočega ženina na Facebooku. Hrvaški vladi je njen državljan preko družabnega omrežja Facebook sporočil: “Svate imam napovedane 3. oktobra. Po nevesto v Novi Sad bom odšel, pa če boste odprli Erdut ali ne. Verjemite mi, šel bom preko. Zlepa ali zgrda. Hvala.

Sporočilo vladi | Avtor: Facebook Facebook

Vučić: Hrvati z nikomer ne govorijo

Kot smo že poročali, je najprej Hrvaška v ponedeljek iz protesta, ker naj bi Srbija begunce vozila le proti Hrvaški, ne pa tudi proti Madžarski, za tovorni promet zaprla mejo Bajakovo-Batrovci. Srbija je odgovorila s prepovedjo uvoza hrvaških izdelkov, nakar je Hrvaška odgovorila s prepovedjo vstopa v državo za srbska vozila in ljudi s srbskimi potnimi listi, nakar je Srbija storila isto.

PREBERITE TUDI:

Srbski premier Aleksandar Vučić je sinoči za Dnevnik RTS izrazil prepričanje, da se bo situacija rešila v nekaj dneh. “Poznan sem po tem, da sem pesimist, vendar kljub temu menim, da se bo to vprašanje rešilo v nekaj dneh,” je povedal Vučić in vendar dodal, da se glede situacije tudi včeraj ni slišal s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem.

Poudaril je, da bi - v kolikor Hrvaški ne bi odgovorili s protiukrepi – vsem sporočili, da Srbija niti ne obstaja in dodal, da Hrvati ne govorijo niti z eno sosedo. “S Slovenci so se "zapeli" zaradi prisluškovanja, z Madžari si vsak dan izmenjujejo protestne note. V tem primeru Srbija ni ničesar kriva, ceno pa vendarle plačuje.” 

Evropska komisija je zato danes pozvala Hrvaško k nujnim pojasnilom glede njenega ukrepanja na meji s Srbijo, ki odpirajo resna vprašanja o skladnosti teh ukrepov s sporazumom o stabilizaciji in pridruževanju Srbije in EU-ja ter s carinsko unijo. V komisiji so že v četrtek sporočili, da preučujejo, ali so ukrepi Hrvaške v begunski krizi sorazmerni, nediskriminatorni in časovno omejeni. Zapiranje meja ni rešitev, čim prej je treba obnoviti trgovinski tok, so poudarili v odzivu na zaostrovanje odnosov med Srbijo in Hrvaško.

Posredovala tudi Evropska komisija

V medsosedski spor pa se je vmešala tudi Evropska komisija, ki je od Hrvaške zahtevala pojasnila glede njenega ukrepanja in jo pozvala k čimprejšnji sprostitvi prometa. Hrvaški ukrepi naj ne bi bili sorazmerni in diskriminatorni. Evropska komisija pa je že večkrat pozvala članice, da zapiranje meja ni rešitev pri reševanju begunske krize.

Tovornjakarji na srbsko - hrvaški meji | Avtor: EPA EPA

Tovornjakarji na srbsko - hrvaški meji | Avtor: EPA EPA

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kapibara 12:25 25.september 2015.

    mA ZAKAJ KOMPLICIRAT: dO HR STRANI Z DOMAČIM AVTOM- NA SR STARNI Z DOMAČIM AVTOM, PA SAJ IMA NA VSAKI STRANI VEZE.. !! mIMOGREDE, VSE JE ŽE ODPRTO IN TUDI , ZA TAK PRIMER- bo.. !!