Svet
3 ogledov

Odstopil generalni direktor BBC-ja

 George Entwistle EPA
Zaradi afer o spolnih zlorabah zdaj že pokojnega televizijskega voditelja Jimmyja Savila je danes zvečer odpstopil generalni direktor BBC-ja George Entwistle.

Objavili so prispevek, v katerem so konservativnega politika po krivem obtožili pedofilije.

Generalni direktor družbe George Entwistle je danes pred odstopom priznal, da se zaradi najnovejše afere britanska javna radiotelevizija sooča z "novo krizo zaupanja".

Objavili pričanje žrtve

Gre za eno od paradnih oddaj televizije, Newsnight, v kateri so objavili pričanje Steva Messhama, ki je trdil, da je bil kot varovanec otroškega zavetišča v Walesu v 70. letih žrtev spolne zlorabe nekdaj vplivnega konservativnega politika.

Imena politika v oddaji sicer niso objavili, a je na spletu takoj zaokrožilo ime Alistairja McAlpina, člana lordske zbornice in nekdanjega finančnika konservativcev. Njegovo ime je nato prvi v petek objavil časnik Guardian.

McAlpine je v petek obtožbe zanikal, njegovi odvetniki pa so napovedali tožbo proti vsem medijem, ki so objavili informacijo.

V petek zvečer je nato Messham v sporočilu, ki so ga objavili na BBC, zatrdil, da ga McAlpine ni zlorabljal. Kot je zapisal, se je zmotil pri identifikaciji, za kar se opravičuje.

Enwistle je danes povedal, da je odredil natančno preiskavo zadeve, o usodi oddaje Newsnight oziroma disciplinskih ukrepih za njene sodelavce pa se bo odločil, ko bodo znane ugotovitve.

Zlorabil naj bi okrog 300 otrok

BBC je bila v zadnjih tednih že tarča številnih kritik ob razkritju spolnih zlorab, ki jih je zagrešil lani umrli voditelj Savile. Ta naj bi v 40-letni karieri na televiziji zlorabil kakih 300 otrok.

O zadevi potekajo tri preiskave, od tega dve interni na BBC. Televizija naj bi namreč konec lanskega leta skušala prikriti škandal. V oddaji Newsnight so zavrnili objavo prispevka o Savilovih zlorabah, zadeva pa je na dan prišla, ko je zlorabe razkrila konkurenčna televizija ITV.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.