Svet
655 ogledov

Odvetnik prepričan, da bo Karadžića osvobodil

Radovan Karadžić EPA
Izrek pravnomočne sodbe nekdanjemu predsedniku Republike srbske Radovanu Karadžiću.

Danes se zaokrožuje eno najpomembnejših sojenj zaradi zločinov med vojno na območju nekdanje Jugoslavije. Po 14. uri bodo v Haagu izrekli pravnomočno sodbo nekdanjemu predsedniku Republike srbske Radovanu Karadžiću. V prizivnem postopku na sodišču v Haagu je tožilstvo zanj zahtevalo dosmrtni zapor, obramba pa oprostilno sodbo.

73-letnega Karadžića, nekdanjega predsednika Republike srbske in vrhovnega poveljnika vojske bosanskih Srbov med vojno v Bosni in Hercegovini med letoma 1992 in 1995, je haaško sodišče marca leta 2016 na prvi stopnji spoznalo za krivega v desetih od enajstih tožb obtožnice in ga obsodilo na 40 let zapora.

Kazen so mu med drugim izrekli zaradi genocida več kot osem tisoč Bošnjakov v Srebrenici julija 1995 in večletnega obleganja Sarajeva, kjer je bilo ubitih več kot deset tisoč ljudi.

Obramba v prizivnem postopku zahtva oprostilno sodbo. Kot menijo opazovalci, obstaja možnost, da sodišče Karadžića obsodi na nižjo kazen, kot mi jo je izreklo sodišče na prvi stopnji.

V korist Franca Kosa bo očitno pričal Ratko Mladić, Kos pa mu bo vrnil "uslugo". Svet Slovenec pričal za Karadžića

Od psihiatra do zdravilca

Radovan Karadžić izhaja iz črnogorske planinske vasi Petnice, ki je svojo kariero začel graditi v Sarajevu. S politiko se je aktivneje začel ukvarjati proti koncu 80-tih let prejšnjega stoletja na valu poskusov Slobodana Miloševića, da nekdanjo SFRJ v čim večjem delu prekroji v veliko Srbijo.

Postal je vodja Srbske demokratske stranke v BiH, po začetku vojne v tej državi pa še predsednik samooklicane republike srbskega naroda na območju, s katerega cilj je bil pregnati Bošnjake in Hrvate.

Karadžić je bil leta politična avtoriteta med bosanskimi Srbi, vse dokler ni bil leta 1995 pod pritiski ameriške diplomacije prisiljen, da se je umaknil.

Karadžić je bil - ne glede na to, da je bila zoper njega že vložena obtožnica - na prostosti vse do 21. julija leta 2008, ko je bil prijet v Beogradu. Tam je leta preživel kot zdravilec Dragan Dabić.

Radovan Karadžić kot dr. Dragan David Dabić | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Srebrenica Karadžić Slovenija Matere Srebrenice: "Morali bi ga obsoditi na dosmrtni zapor"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • erikkk 07:23 21.marec 2019.

    ja pa še glasbena želja tega odvetnika ... nekateri so pa res domišljavi

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 12:19 20.marec 2019.

    zaklent pa ključ stran vržt pa podgane noter na ga živga požrejo

  • Tupamaros 11:15 20.marec 2019.

    Kaj je treba komentirati, Zakleniti in ključ stran vržti.