Svet
13 ogledov

Odziv iz Argentine: "Bilo je šokantno"

Papež Frančišek Reuters
O novem papežu: "Ni del najbolj nazadnjaške struje v cerkvi, vseeno pa je konzervativen." Ima nepojasnjene povezave z vojaškim režimom 1976-1983.

O novem papežu Frančišku smo se pogovarjali s Federicom Winerjem, profesorjem politične filozofije na univerzi v Buenos Airesu.


Kakšni so bili odzivi na izvolitev novega papeža v Argentini? Kdo je novi papež z vašega vidika?
Bilo je šokantno. Novice zadnjih dni so govorile, da Bergoglio ni bil eden od favoritov, kljub dejstvu, da je bil ob izvolitvi Benedikta XVI. na drugem mestu. Znani rek je: "Tisti, ki gre na konklave kot papež, ponavadi pride ven kot kardinal."

Argentina je večreligijska država, večino pa predstavljajo katoliki. Vendar število aktivnih katoličanov iz leta v leto upada.  Bergoglio je bil vodja argentinske Cerkve, vendar pa ne pripada ekstremističnemu desnemu krilu. Lahko rečemo, da je zmerni konzervativec. Ljudje se trenutno še odzivajo, pravkar me je poklical nekdo in mi povedal, da v središču mesta avtomobili hupajo, nekaj ljudi vzklika. Misli, da gre bolj za manifestacijo narodnega ponosa kot pa krščanskega veselja.

Kakšne težave je imel s trenutno vlado?
Argentina ima (kot tudi druge države Latinske Amerike) levičarsko vlado. Naša predsednica Cristina Kirchner je katoličanka in vernica, vendar so bili odnosi s cerkvijo zadnjih osem let zelo napeti. Napredna vlada je razširila socialne pravice s številnimi priljubljenimi zakoni, ki jim je cerkev nasprotovala, tako npr. poroke istospolnih, umetne oploditve. Cerkev z Bergogliem na čelu jim je močno nasprotovala, bližje so desnim strankam.

Bergoglio, tako kot številni drugi duhovniki argentinske uradne cerkve, imajo t. i. "sive lise", povezane z vojaškim režimom, ki je bil na oblasti med letoma 1976 in 1983. Ta vlada pa je bila prva, ki se je trudila odkriti resnico o teh groznih letih.

Kakšen je njegov odnos do porok istospolnih, uporabe kondomov ...?

Ni del najbolj reakcionarne struje v cerkvi, vseeno pa je konzervativen. Bolj zanimivo je, da je iz Latinske Amerike – območja z največ katoliki, ki niso bili zastopani proporcionalno. To bi lahko bil znak modernizacije ali vsaj znak vse večje vloge in moči Latinske Amerike.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.