Svet
2790 ogledov

Oglasil se je Zuckerberg: Facebooku se obetajo velike spremembe

Mark Zuckerberg, ustanovitelj Facebooka, se znova otepa kritik, da izrablja zaup
1/3
Žurnal24 main
Prvič po izbruhu škandala, ki se je zaradi zlorabe podatkov uporabnikov Facebooka razplamtel v minulih dneh, se je oglasil Mark Zuckerberg.

"Preverili bomo, katere aplikacije so imele dostop do velike količine podatkov v času pred letom 2014, ko smo našo platformo temeljito spremenili in omejili dostop do podatkov. Temeljito bomo preverili, ali je katera od aplikacij sumljiva. Vsem razvijalcem aplikacij, ki na to ne bodo pristali, bomo prepovedali uporabo Facebooka. Če naletimo na aplikacije, s katerimi so razvijalci zlorabili podatke, bomo žrtve o tem obvestili, aplikacije pa odstranili s Facebooka. Sem sodijo tudi podatki, ki so jih zlorabili v družbi Cambridge Analytica," je napisal Zuckerberg.

"Nadalje bomo razvijalcem zunanjih aplikacij omejili dostop do podatkov in jim preprečili morebitne nadaljnje zlorabe podatkov. Če uporabniki določene aplikacije niso uporabljali več kot tri mesece, bomo razvijalcem onemogočili dostop do njihovih podatkov," je med drugim še dodal in poudaril, da bodo zmanjšali tudi količino podatkov, ki jih uporabniki zaupajo zunanjim aplikacijam: "Dobili bodo le vaše ime, profilno fotografijo in elektronski naslov. Od razvijalcev pa bomo zahtevali, da z vsakim, od katerega zahtevajo podatke, podpišejo posebno pogodbo. V naslednjih dneh bomo v tej smeri razkrili še več ukrepov."

Mark Zuckerberg | Avtor: Reuters Reuters

Mark Zuckerberg Resna opozorila Svet "Ta kriza lahko povsem uniči Facebook"

"Želimo se tudi prepričati, da uporabniki vedo katerim aplikacijam so dovolili dostop do njihovih podatkov. V naslednjih mesecih bomo razvili orodje, ki se bo nahajalo v zgornjem delu profila uporabnikov Facebook profila, da ga bodo lahko vsi videli.

To so koraki, ki jih moramo narediti, da bo Facebook še naprej varna platforma.

Facebook sem ustanovil, zato sem odgovoren za to, kar se na njem dogaja,

Zelo resno mislim, ko govorim, da bom naredil vse, kar je treba, za zaščito skupnosti.

Dejstvo je, da se zlorabe, ki so si jo privoščili v družbi Cambridne Analytica, danes ne morejo več zgoditi, a to ne spremeni tega, kar se je v preteklosti zgodilo. Iz izkušenj se bomo učili in naredili Facebook bolj varen," je v zapisu na Facebooku še poudaril Zuckerberg.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • chicar 13:50 22.marec 2018.

    Je že gotovo, članstvo pada, vrednost pada, era je končana, saj je bil že čas, ozrite se okrog in poglejte zatopljene ljudi v brezmejnem svetu iluzije in laži, ki ga doživljajo uporabniki.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 08:35 22.marec 2018.

    Aha... če aplikacija pobira podatke je vse narobe, če pa oni prodajajo te-iste podatke oglaševalcem in analitikom je pa vse kul.