Svet
11573 ogledov

Omikron poskrbel za divjanje okužb pri sosedih

covid-19 Italija Epa
O rekordnem številu okuženih poročajo tako iz Italije kot Francije, na Portugalskem prevladuje nova različica virusa ...

V Franciji so v petek, podobno kot še v nekaterih državah, zabeležili rekordno število novih okužb s koronavirusom, in sicer 94.124. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je to prvič od izbruha epidemije marca lani, da je število okužb v enem dnevu preseglo 94.000. Dan pred tem so zabeležili 91.000 primerov.

Na intenzivni negi se zdravi več kot 3.200 bolnikov, samo v petek so jih sprejeli 316. Sicer je bilo v bolnišnicah več kot 16.000 covidnih bolnikov.

V Franciji je polno cepljenega 76,5 odstotka prebivalstva, 22 milijonov Francozov je že prejelo tudi poživitveni odmerek.

Rekordno število na novo okuženih so v petek zabeležili tudi v Veliki Britaniji in Italiji.

V prvi so jih našteli 122.186. V primerjavi s tednom prej se je število novih okužb v enem dnevu povečalo za 48 odstotkov. Gre predvsem za okužbe s koronavirusno različico omikron.

O rekordih tudi pri sosedih

V Italiji so v zadnjih 24 urah znova zabeležili rekordno število okužb z novim koronavirusom, in sicer skoraj 55.000, umrlo pa je 144 ljudi, okuženih s koronavirusom, poročajo tuje tiskovne agencije.

V zadnjem dnevu so v Italiji opravili skoraj milijon testov, kar je prav tako največ od začetka pandemije. 5,6 odstotka je bilo pozitivnih.

Na oddelkih intenzivne nege v Italiji se zdravi skoraj 1100 pacientov s covidom-19.

Zaradi hitrega naraščanja števila okuženih je italijanska vlada v četrtek sprejela dodatne ukrepe, med drugim bodo s 1. februarjem omejili veljavnost potrdila o cepljenju na šest mesecev. Obvezna je tudi uporaba mask na prostem.

Draženko Drinić Leto 2022 Slovenija Intervju z jasnovidcem: To nam kažejo karte Covid-19 na Jesenicah Covid-19 Zdravje V primerjavi s četrtkom včeraj znova višji delež okužb

Dominantna različica

Koronavirusna različica omikron se je na Portugalskem močno razširila in že postala dominantna različica novega koronavirusa v tej državi, ki je v petek zabeležila največje število novih okužb v enem dnevu od konca januarja, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil portugalski nacionalni zdravstveni inštitut.

"Omikron je postal dominantna različica na Portugalskem. Število okuženih pa je ocenjeno na približno 61,5 odstotka števila primerov, ki smo jih imeli 22. decembra lani," so v sporočilu za javnost zapisali pri portugalskem nacionalnem zdravstvenem inštitutu.

Ob tem so sporočili tudi, da je število smrti in hospitalizacij na intenzivnih oddelkih še vedno stabilno, poroča AFP.

V petek so na Portugalskem v enem dnevu zabeležili 11 smrtnih primerov in 12.943 novih primerov okužb, kar je največ od 29. januarja letos. Državo je v začetku leta namreč prizadel silovit val okužb, ki je preobremenil bolnišnice.

Portugalska je zaradi naraščanja števila okužb sprejela vrsto novih ukrepov za obvladovanje epidemije, med katerimi so tudi obvezno delo na daljavo, obvezno testiranje za obisk predstav ali športnih dogodkov, ter zaprtje barov in nočnih klubov.

Portugalska vlada je sicer več ukrepov na področju javnega zdravja ponovno uvedla že v začetku decembra. Da bi zmanjšali stike po prazničnih srečanjih, so 25. novembra napovedali podaljšanje šolskih počitnic in obvezno delo na daljavo v prvem tednu januarja.

Portugalska, ki je ena od držav z najvišjo stopnjo cepljenja na svetu, prav tako zahteva dokazilo o negativnem testu od vseh potnikov, ki prihajajo na njeno ozemlje, vključno s tistimi, ki so cepljeni.

Komentarjev 9
  • rd2dmk2 09:58 26.december 2021.

    no tudi jest bom dejal enako st(r)oka je dajala zgled polno precepljene države, hkrati pa tudi prikazovala, kako se tam že krasno živi brez omejitev. ljudem so obljubljali indijo koromandijo če bo vse cepljeno. no sedaj pa, priznajmo , kljub ...prikaži večjub našemu maršalu, imamo kar krasno svobodo, ker nam pusti cerkev pa gostilne, samo da folk lahko pride do svoje doze omame, vladarji pa do svojih provizij. ampak, to da bi kdorkoli poslušal glas razuma (lahk tudi mene), pa bi testiral ves čas, to pa ne

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 09:20 26.december 2021.

    Povejte paničarji, ali narašča tudi število žrtev ?!

  • PaPajapopi 09:05 26.december 2021.

    Direktor WHO pove, da cepivo pobija otroke in naj ga raje dajejo starejšim osebam!! https://www.facebook.com/watch/?v=245744221006390