Zdravje
5548 ogledov

V primerjavi s četrtkom včeraj znova višji delež okužb

Covid-19 na Jesenicah Profimedia
Delež pozitivnih testov znaša 25,6 odstotka.

Včeraj je bilo v državi opravljenih 4.232 PCR testov, od tega jih je bilo 1.086 pozitivnih, kažejo poatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V primerjavi s tednom poprej je to 201 okužba manj; prejšnji petek so pri nas potrdili 1.287 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je včeraj znašal 25,6 odstotka, kar je za 1,6 odstotne točke višji kot dan pred tem, ko je znašal 24 odstotkov. 

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1.074, 27 manj kot v četrtekem, število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa je 766, 19 manj kot dan pred tem. V petek so opravili še 81.336 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo z bolj zanesljivimi PCR-testi.

V bolnišnicah zdravijo 34 bolnikov manj kot dan prej, v enotah intenzivne terapije pa pet bolnikov manj. Najmlajši covidni bolnik na navadnih oddelkih je star 18 let, na intenzivni negi pa 27, je objavila vlada.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom trenutno cepljenih 1.247.913 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.186.505 ljudi, kar je 56 odstotkov prebivalstva. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 445.590 ljudi.

Podatki glede okužb | Avtor: NIJZ NIJZ

Janez Poklukar covid-19 Slovenija Poklukar: Že v prvih dveh novega leta bo prišlo do preobrata

Omikron je tu

Do včeraj so v NLZOH potrdili 37 novih primerov okužbe z različico omikron, skupaj so z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo v Sloveniji doslej potrdili 65 primerov okužbe z različico omikron. NLZOH je največ primerov potrdil na Gorenjskem in Primorskem. Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan napoveduje, da bo v Sloveniji epidemija, ki trenutno še upada, okoli novega leta zaradi nove različice zopet začela naraščati.

Po besedah predstojnice infekcijske klinike Tatjane Lejko Zupanc v Univerzitetnem kliničnem centru še niso zdravili bolnika, ki bi bil okužen z različico omikron. Po podatkih Poklukarja enako velja tudi za druge slovenske bolnišnice.

Zaradi omikrona so se v četrtek sicer sestala vodstva bolnišnic in ministrstvo, je povedal minister. Vodstva so opozorili, da bo po novem letu omikron v Sloveniji najverjetneje prevladujoča različica, zato gre pričakovati porast ljudi, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje.

Lejko Zupančeva je zagotovila, da se pripravljajo, kolikor se da, a je ob tem opozorila, da so njihove kapacitete omejene. Opozorila je, da tudi če je potek bolezni po okužbi z omikronom lažji, bo del ljudi še vedno potreboval bolnišnično oskrbo. Za zdaj kaže, da bodo simptomi pri omenjeni različici podobni kot pri prejšnjih, je pojasnila.

Vlada RS Janez Poklukar COvid-19 Slovenija Na mizi predlog za obvezno cepljenje

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • alexander6 11:55 25.december 2021.

    V primerjavi s četrtkom včeraj znova višji delež okužb. spet en bedasti naslov. Zakaj niste zapisali takšen naslov: 201 pozitiven manj, kot prejšnji petek!!!

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 11:32 25.december 2021.

    Novejše danske raziskave kažejo, da so dvakrat cepljeni, kateri so v fazi popuščanja cepiva, do 70% bolj dovzetni za Omikron kot necepljeni...To v tem slučaju, ko je virus blag, ni nič hudega, bi pa bil problem, če bi bil novi ...prikaži več virus npr. bolj nevaren od Delte in ne manj...Očitno je farmacija dosegla kar je hotela - odvisnost od cepiv...

  • rd2dmk2 11:07 25.december 2021.

    Poklukar in tvoji podrepniki ( logar, beovič, krek, itd) , ki trdite da cepljenje varuje, pred smrtjo in hudo boleznijo, dajte povedat zakaj se tako skrivate za maskami in zaščito ? saj vas cepivo ščiti, mar ne ? zakaj zdravniki ...prikaži več ne smejo delat praks, pulit zob, itd in se bojijo naroda ? saj ste cepljeni in poživljeni.. a plače pa znate prejet in tudi plače zelo poživljate. ok. dam vam izziv, gremo jest, necepljen in vi cepljeni na intenzivni oddelk UKC LJ--- vsi brez mask in zaščite. ste za?