Svet
713 ogledov

Opozicija začela zadnjo fazo operacije odstavitve Madura

Venezuela Juan Guaido
Samooklicani začasni predsednik Venezuele Juan Guaido, ki ga priznava več kot 50 držav po svetu, je sporočil, da se je začela zadnja faza operacije za odstavitev predsednika Nicolasa Madura.

Juan Guaido je pojasnil, da se je srečal z glavnimi vojaškimi enotami, ki naj bi ga podprle. "Danes so se pogumni vojaki, pogumni domoljubi, pogumni ljudje, ki podpirajo ustavo, odzvali na naš poziv," je dejal Guaido v videu, domnevno posnetem na vojaškem letališču La Carlota v Caracasu, ki so ga objavili na družbenih omrežjih. 

"Prebivalci Venezuele so zagnali konec uzurpacije," je še tvitnil. "Trenutno se srečujem z glavnimi vojaškimi enotami oboroženih sil, s čimer začenjamo zadnjo fazo operacije svoboda," je pojasnil. Ob tem je pozval tudi druge vojaške enote v državi, naj se mu pridružijo.

Na posnetku z letališča je bil tudi Leopoldo Lopez, ki je bil v hišnem priporu od leta 2017. Na Twitterju je danes zapisal, da ga je iz pripora na pobudo Guaidoja rešila vojska. Venezuelce je pozval, naj se zberejo na ulicah na mirnih protestih. K protestom je pozval tudi Guaido.

Venezuela Svet Razklana Venezuela z dvema predsednikoma

Maduro trdi, da mu je vojska zvesta

Madurov režim sicer trdi, da se je Guaidoju pridružila le manjša skupina vojakov. "Pozivamo ljudstvo, naj ostanejo v visoki pripravljenosti ter skupaj s sijajnimi oboroženimi silami obranijo poskus državnega udara in ohranijo mir," je na Twitterju zapisal minister za komunikacijo Jorge Rodriguez.

Nicolas Maduro je v tvitu sporočil, da so mu vojaški poveljniki obljubili zvestobo. "Zagotovili so zvestobo ljudstvu, ustavi in domovini. Pozivam k mobilizaciji ljudstva, da se zagotovi zmago miru," je zapisal.

Venezuela | Avtor: Epa Epa

Poročajo o strelih in dimu

Več sto podpornikov opozicije se je že zbralo pred vojaškim letališčem, iz katerega naj bi jih nagovoril Guaido. Policija jih je skušala razgnati s solzivcem, nekateri protestniki pa so na varnostne sile začeli metati kamenje. Lokalni mediji poročajo o strelih in dimu.

Venezuelske varnostne sile so ob tem z oklepnim vozilom zapeljale v protestnike, je videti na posnetkih televizije. Več ljudi je bilo ranjenih.

Poveljnik vojaškega letališča La Carlota, kjer naj bi se zgodil udar, je za provladno televizijo Telesur zanikal poročila, da so dezerterji prevzeli nadzor, in zatrdil, da oporišče še vedno nadzorujejo vojaki, zvesti Maduru.

Venezuela Kaos v Venezueli Svet Štirje mrtvi, zažgani kamioni s pomočjo

Guaido ima podporo ZDA

Več držav se je medtem že odzvalo na domnevni poskus državnega udara. ZDA so Guaidoju izrazile popolno podporo in pozvale venezuelsko vojsko, naj varuje ljudstvo in podpira državne "legitimne institucije". "Demokracije ni možno premagati," je v podporo Guaidoju tvitnil državni sekretar Mike Pompeo.

Tudi kolumbijski predsednik Ivan Duque je pozval venezuelske vojake, naj se postavijo na pravo stran zgodovine in zavrnejo Madurovo diktaturo.

Venezuela | Avtor: Epa Epa
Vojaško podporo Guaidoju so kot pozitivno ocenili tudi v Braziliji. Brazilski zunanji minister Ernesto Araujo in nemški zunanji minister Heiko Maas sta na skupni novinarski konferenci po srečanju v Brasilii pozvala k mirni rešitvi. Španska vlada je v odzivu posvarila pred prelivanjem krvi v Venezueli in pozvala k demokratičnim volitvam. K mirni rešitvi krize so pozvali tudi v Londonu.

Iz Evropske komisije so le sporočili, da pozorno spremljajo razvoj dogodkov, a jih ne želijo komentirati. Ponovno so pozvali k politični in mirni rešitvi ter svobodnim in pravičnim volitvam.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • marsal 20:02 30.april 2019.

    za tega Guado-ja se bo pa že našel en metek !

  • Adriat 18:54 30.april 2019.

    @mph Itak ! V vojni se največji dobički kujejo in Američani to dobro vejo. Kjer se prepirata dva tretji dobiček ima. Pa še kako res je to.

  • mph 18:13 30.april 2019.

    Vse je kriva II. svetovna vojna. Takrat so Američani ugotovili kakšen biznis so vojne (na tujih ozemljih seveda). Vse ostalo je zgodovina.